PLDM cheamă primarii „să se opună dictaturii guvernării”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 20 de ani de la ratificarea de către Moldova a Cărţii Europene a Autonomiei Locale, satele şi oraşele ţării sunt subdezvoltate, nu au locuri de muncă şi nici infrastructură adecvată, a declarat deputatul PLDM Iurie Ţap, în cadrul unei conferinţe de presă, transmite IPN.

Iurie Ţap a invocat un studiu recent făcut de IDIS Viitorul, care constată că Republica Moldova este în faţa celui de-al doilea val de exod al populaţiei. Potrivit deputatului, 94% dintre primăriile din Moldova nu au capacitate să asigure prestarea serviciilor de care sunt responsabile şi sunt total dependente de puterea centrală. 85% dintre administraţiile locale au cel mult şase angajaţi.

„Cum poate un primar, consiliul local, neavând oamenii necesari, să asigure serviciile pe care le aşteaptă cetăţenii?”, a întrebat retoric deputatul.

Potrivit lui Iurie Ţap, veniturile autorităţilor locale, care, potrivit Strategiei de reformă a administraţiei publice, trebuiau să crească, au scăzut. Prin acest fapt au fost limitate drepturile autorităţilor locale şi s-a ajuns la coruperea aleşilor locali.

„Bugetul pentru 2017 a prevăzut 100 de milioane de lei pentru autorităţile locale docile guvernării. La rectificarea bugetului au fost alocate alte 100 de milioane. Pentru 2018 bugetul de stat a prevăzut pentru aceste autorităţi încă peste 100 de milioane”, a specificat deputatul.

Iurie Ţap a mai spus că au fost adoptate un şir de acte legislative care limitează independenţa autorităţilor locale. În sarcina primarilor au fost puse responsabilităţi fără să li se ofere resursele necesare, ca să-i facă să vină să ceară bani şi să fie cooptaţi în PDM, spune parlamentarul. Potrivit lui Iurie Ţap, dependenţa financiară subordonează autorităţile locale, care, devenind docile guvernării, vor fi folosite ca resurse administrative în viitoarele alegeri parlamentare.

Deputatul a mai spus că PLDM va face apel către comunităţi, către primari, să conştientizeze responsabilitatea pe care o au, să se opună dictaturii din partea guvernării care sugrumă autonomia şi democraţia locală. Aceştia sunt îndemnaţi  să manifeste caracter şi demnitate pentru a asigura principiul suveran al poporului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite