Plahotniuc: Schimbarea sistemului de vot va fi votată în viitorul apropiat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Schimbarea sistemului de vot va fi votată în lectură finală în viitorul apropiat, ţinându-se cont de recomandările Comisiei de la Veneţia, a declarat preşedintele Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, după tradiţionala şedinţă săptămânală de la sediul partidului.

Acesta a menţionat că echipa PDM, care a efectuat o vizită la Bruxelles, a spus direct oficialilor europeni că proiectul de modificare a sistemului de vot va fi votat în lectură finală şi a prezentat argumentele şi motivaţia care determină guvernarea să înainteze în această reformă, transmite IPN.

Vladimir Plahotniuc a spus că motivaţia ţine de voinţa majorităţii cetăţenilor să-şi aleagă singuri deputaţii, aşa cum pot să-şi aleagă primarul sau preşedintele ţării. „Am arătat partenerilor că suntem deschişi să ţinem cont de recomandările Comisiei de la Veneţia, dar şi că suntem la fel de determinaţi să promovăm dorinţa cetăţenilor să fie reprezentaţi direct. Le-am spus direct că vom vota în lectură finală proiectul şi le-am explicat de ce facem acest lucru şi cum”, a mai spus liderul PDM.

În zilele următoare echipa PDM va începe discuţiile cu politicienii şi reprezentanţii societăţii ca schimbarea sistemului de vot să fie adusă în strictă concordanţă cu recomandările Comisiei de la Veneţia, a mai spus Vlad Plahotniuc. Politicianul a venit cu un apel către opoziţie să înceteze lupta cu cetăţenii în asigurarea dreptului lor de a-şi alege direct reprezentanţii în Parlament.

Liderul PDM a notat că la Bruxelles există multă informaţie greşită despre Moldova, informaţie furnizată de forţele politice cointeresate să destabilizeze situaţia din ţară. Pe viitor, pentru a evita informaţiile eronate, vor exista vizite periodice şi întrevederi cu oficiali europeni pentru a furniza informaţii veridice.

De notat, într-o scrisoare trimisă luni, 26 iunie, pe numele preşedintelui Igor Dodon, premierului Pavel Filip, şi preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu, 25 de deputaţi ai Parlamentului European îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu ultimele evenimente din Republica Moldova. Scrisoarea face referire la raportul Comisiei de la Veneţia, în care se spune că schimbarea sistemului electoral proporţional cu unul mixt ridică semne de întrebare, cum ar fi riscul ca alegerea deputaţilor să fie influenţată de persoane terţe care au propriile lor interese.

„Vrem să vă reamintim că Republica Moldova are nevoie de măsuri imediate pentru a asigura finanţarea transparentă şi legală a partidelor politice şi a campaniilor electorale, pentru a opri capturarea puterii de către grupuri corupte”, se spune în scrisoarea celor 25 de deputaţi europeni adresată conducerii de la Chişinău.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite