Peste Prut cu buletinul. Din paradoxurile Republicii Moldova: un Guvern neconstituţional care dă hotărâri constituţionale

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toată lumea s-a bucurat la auzul ştirii că în ultima sa şedinţă, Guvernul condus de Chiril Gaburici a adoptat marţi o hotărâre care permite cetăţenilor Uniunii Europene să intre în Republica Moldova fără paşaport, doar în baza buletinului de identitate.

Puţin a contat că această hotărâre a guvernului demisionar de la Chişinău mai trebuie să fie aprobată de Parlament înainte de a intra în vigoare. Bucuria s-a răspândit fără ca nimeni să ţină seama de faptul că după demisia lui Chiril Gaburici nu mai există nici un fel de majoritate parlamentară la Chişinău.

Comuniştii au votat pentru guvernul Gaburici cu anumite condiţii, iar întreaga înţelegere cu comuniştii s-a făcut ţăndări din acel moment. Chiar şi cu un guvern funcţional este greu de crezut că hotărârea pentru trecerea Prutului doar cu buletinul ar fi avut vreo şansă să capete votul comuniştilor lui Voronin (cu atât mai puţin al socialiştilor lui Dodon – rămâne de văzut ce ar fi făcut liberalii, dacă ar fi votat această hotărâre).

În paralel, o altă intrigă a venit să influenţeze chestiunea trecerii Prutului doar cu buletinul. Prin Chişinău s-a răspândit zvonul că actualul ministru de Externe Natalia Gherman ar urma să ocupe postul de prim-ministru interimar, după demisia lui Chiril Gaburici. Doar că preşedintele Nicolae Timofti a solicitat în regim de urgenţă opinia Curţii Constituţionale de la Chişinău faţă de o astfel de mutare. Răspunsul a venit azi - după enumerarea mai multor raţionamente constituţionale una din concluzii este că din momentul comunicării demisiei prim-ministrului, Guvernul îndeplineşte numai funcţiile de administrare a treburilor publice, până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern. O altă concluzie este că Chiril Gaburici rămâne prim-ministru interimar până la instalarea unui nou guvern.

Chiril Gaburici şi-a anunţat vineri demisia şi marţi a organizat o şedinţă de guvern în care a adoptat 50 de hotărâri. Preşedintele Curţii Constituţionale Alexandru Tănase a declarat azi că ”Toate hotărârile de guvern adoptate în şedinţa de ieri sunt valabile si beneficiază de prezumţia constituţionalităţii, pana la proba contrarie.” Ceea ce pune Republica Moldova în situaţia paradoxală ca un Guvern să emită în mod neconstituţional o serie de hotărâri care rămân constituţionale până la momentul contestării lor.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite