Persoanelor care au acordat neîntemeiat grade de dizabilitate ar putea fi trase la răspundere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Implementarea reformei sistemului de determinare a dizabilităţii a fost examinată miercuri, 22 august, într-o şedinţă de lucru la Guvern, fiind constatate mai multe constrângeri şi bariere în realizarea acesteia, inclusiv rezistenţă din interiorul sistemului.

Prim-ministrul Pavel Filip a cerut ca persoanele care au comis încălcări şi au acordat neîntemeiat grade de dizabilitate să fie trase la răspundere conform legii. 

„Această reformă nu înseamnă numai că am reformat sistemul şi oamenii au plecat. Cei care au fost corupţi, au comis încălcări, trebuie să răspundă pentru acţiunile lor”, a accentuat Pavel Filip. 

Şeful Guvernului susţine că „trebuie să construim un sistem de determinare a dizabilităţii integru şi funcţional. Acesta trebuie să vină în confortul cetăţeanului, care, într-adevăr, se încadrează în criteriile de acordare a gradului de dizabilitate, şi nu a celor care folosesc sistemul pentru a beneficia de bani”.

În prezent, gradul de dizabilitate este stabilit de către 15 echipe de experţi, activitatea acestora fiind verificată de 3 Comisii de control. Potrivit informaţilor prezentate, unele echipe examinează şi pregătesc circa 700 de dosare pe lună, în timp ce altele - doar 100. 

Premierul a menţionat că acest fapt ridică multe semne de întrebare şi a solicitat ca activitatea echipelor de experţi să fie evaluată corect şi obiectiv. Astfel încât cei care lucrează eficient să fie încurajaţi, iar cei care tărăgănează procesul de muncă, creează impedimente cetăţenilor, să fie dizolvate prin ordinul Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, fiind create altele în loc. 

„Avem nevoie de oameni integri şi profesionişti în acest sistem”, a subliniat Pavel Filip.

Premierul a cerut ca reforma sistemului de determinare a dizabilităţii să fie dusă până la capăt şi să fie înlăturate constrângerile care mai există. Astfel, s-a decis că din 3 septembrie curent va fi interzisă completarea manuală a dosarelor privind determinarea dizabilităţii, datele persoanelor find introduse în sistemul informaţional automatizat. 

De asemenea, vor fi revizuite criteriile de determinare a dizabilităţii pentru a exclude orice marjă de eroare, iar Comisiile de control vor fi subordonate direct Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale.

   

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite