Pavel Filip: Demisia lui Igor Dodon este absolut necesară şi firească, după ce întreaga ţară l-a văzut cum este gata să-şi trădeze patria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Dodon si Pavel Filip presedinte.md

Premierul în exerciţiu Pavel Filip l-a chemat pe Igor Dodon să-şi depună demisia duminică, 9 iunie, după ce în spaţiul public a apărut un material video unde, la o întrevedere cu Vlad Plahotniuc, preşedintele ţării recunoaşte că primeşte lunar câte 700.000 de euro, din Federaţia Rusă, pentru finanţarea Partidului Socialiştilor.

„Demisia lui este absolut necesară şi firească, după ce întreaga ţara l-a văzut cum este gata să-şi trădeze ţara şi recunoaşte că PSRM este finanţat de Rusia. Nu mai are credibilitate să conducă acest stat. El trebuie să poarte responsabilitate politică pentru trădare de ţara şi încercare de organizare o lovitură de stat”, a mai declarat Pavel Filip.

Pavel Filip a făcut apel către oponenţii săi politici „să nu se ţină de funcţii şi să meargă la judecata poporului”.

Premierul dă asigură că instituţiile statului, în pofida învestirii Guvernului Maiei Sandu, în continuare vor funcţiona în regim normal: „mâine este o zi obişnuită. Fac apel la calm, la respectarea legii şi ordinii constituţionale”.

Curtea Constituţională a dizolvat Parlamentul Republicii Moldova. Preşedintele interimar, Pavel Filip, a semnat decretul privind stabilirea datei alegerilor parlamentare anticipate - 6 septembrie 2019. Parlamentul a declarat în afara legii Guvernul Filip şi cere intervenţia Consiliului de Securitate al ONU în situaţia din Republica Moldova. De asemenea, cei 61 de deputaţi ACUM-PSRM nu recunosc deciziile Curţii Constituţionale.

Igor Dodon a declarat că Democraţii nu vor să transmită pe cale paşnică puterea. În acest sens, preşedintele a spus că singura soluţie ar putea fi mobilizarea masivă în stradă a cetăţenilor.

În urma unei sesizări depuse de deputaţii democraţi, Curtea Constituţională a decis duminică, 9 iunie, că refuzul lui Igor Dodon de a semna decretul de dizolvare a Parlamentului creează circumstanţe de suspendare din funcţie a preşedintelui ţării. În asemenea situaţie, potrivit Curţii, interimatul şefului statului va fi asigurat de premierul Pavel Filip, care va semna decretul de dizolvare a Parlamentului.

Parlamentul din Republica Moldova s-a convocat sâmbătă, la ora 13:00, într-o şedinţă, ignorând decizia Curţii Constituţionale de a fi dizolvat. Vladimir Plahotniuc, liderul Partidului Democrat din Republica Moldova, a declarat că deciziile luate sâmbătă în Parlament reprezintă o încălcare a Constituţiei şi a acuzat Blocul ACUM şi PSRM de tentativă de uzurpare a puterii în stat.

Deputaţii socialişti şi cei din Blocul ACUM au numit în funcţie conducerea Parlamentului, în frunte cu Zinaida Greceanîi, şi au acordat votul de încredere Guvernului Maiei Sandu, care a şi depus jurământul. Însă, Curtea Constituţională a decis, într-o şedinţă rapidă, invalidarea alegerii Zinaidei Greceanîi în funcţia de preşedinte al Parlamentului şi că toate deciziile luate de Parlament sâmbătă şi cele care vor fi adoptate în continuare sunt neconstituţionale, inclusiv învestirea noului Guvern.

În seara zilei de vineri, Igor Dodon s-a întâlnit cu liderul PDM Vlad Plahotniuc, în faţa căruia a recunoscut că primea până la un milion de dolari pe lună din Rusia, pentru întreţinerea PSRM. 

Democratul Andrian Candu a prezentat probe video şi a menţionat că Dodon a propus federalizarea ţării, interzicerea unionismului, schimbarea Constituţiei ca preşedintele ţării să fie ales de Parlament. Potrivit lui, Dodon s-a aliat pe ultima sută de metri cu ACUM pentru a se răzbuna pe democraţi, din cauza refuzului primit de a accepta o coaliţie în conformitate cu conţiţiile impuse de Moscova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite