Parlamentele Republicii Moldova şi României au adoptat o declaraţie comună

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Romania si Moldova

Parlamentele Republicii Moldova şi României au adoptat sâmbătă, 18 iunie, în cadrul şedinţei solemne, o declaraţie comună. Aceasta vizează cooperarea bilaterală în diverse domenii, parcursul european al R. Moldova şi evoluţiile de securitate din regiune în contextul războiului din Ucraina.

În declaraţie se reiterează sprijinul necondiţionat oferit de-a lungul timpului de toate forţele politice din România pentru dezvoltarea, consolidarea democratică şi parcursul european al Republicii Moldova. De asemenea, a fost punctat obiectivul comun privind implementarea proiectelor strategice, bilaterale, inclusiv interconectările din domeniul energiei, transporturilor şi infrastructurii.

Documentul remarcă angajamentul solid al autorităţilor Republicii Moldova  pentru implementarea de reforme în domeniile-cheie, printre care justiţia, combaterea corupţiei, consolidarea statului de drept, buna guvernare şi eficientizarea administraţiei publice. În declaraţia comună adoptată se mai menţionează că România va continua să acorde sprijin constant în demersurile de obţinere a calităţii de stat candidat şi avansarea traseului european al Republicii Moldova. Totodată, România va sprijini accelerarea adoptării  standardelor şi reglementărilor compatibile cu normele UE, în mod special în domeniul agricol, care pot conduce la creşterea competitivităţii economiei Republicii Moldova şi la un acces cât mai larg pe piaţa comună europeană.  

Părţile au mai convenit să intensifice colaborarea bilaterală, inclusiv prin adoptarea unui plan de acţiuni comun al parlamentelor celor două state, menit să susţină agenda de reformare a Republicii Moldova, transpunerea legislaţiei europene, transferul de expertiză şi avansarea pe calea integrării europene.

Documentul aprobat se referă şi la evoluţiile de securitate din regiune. Parlamentarii exprimă profunda preocupare faţă de contextul regional şi condamnă cu fermitate agresiunea ilegală, neprovocată şi nejustificată a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei. Totodată, documentul salută modul exemplar în care autorităţile de la Chişinău şi Bucureşti, alături de societatea civilă şi cetăţeni, gestionează numărul impunător de refugiaţi din Ucraina. ”Republica Moldova reconfirmă, inclusiv prin aceste eforturi, că este un stat cu vocaţie europeană, împărtăşind în mod natural valorile pe care se întemeiază Uniunea Europeană”, se menţionează în declaraţia comună a Parlamentelor de la Chişinău şi Bucureşti.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite