Oazu Nantoi: Nu sunt motive de optimism privind soluţionarea conflictului transnistrean

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă
FOTO arhivă

Analistul politic Oazu Nantoi, director de programe la Institutul pentru Politici Publice, crede că nu există motive pentru optimism în ceea ce priveşte soluţionarea conflictului transnistrean, în pofida declaraţiilor optimiste ale autorităţilor.

Faptul că autorităţile s-au arătat mulţumite de evoluţiile pe marginea dosarului transnistrean, nu înseamnă deloc că pretinsele evoluţii le-au resimţit în sens pozitiv cetăţenii Republicii Moldova din stânga Nistrului, a spus Oazu Nantoi într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN.

„Şi în situaţia în care anul 2018 este un an electoral şi nu numai la noi, dar şi în Rusia, cu toate că acolo despre alegeri nu e vorba, ci de reconfirmări, în situaţia când Ucraina în anul 2018 va începe să se gândească şi ea la alegerile din 2019, prezidenţiale şi în Rada Supremă, deci nu există motive pentru optimism în ceea ce priveşte soluţionarea conflictului. Eu, cel puţin, nu am în vedere alipirea mecanică a două nenorociri, ci crearea unui stat de drept, funcţional pe întreg teritoriul Moldovei. Or, la noi în Republica Moldova, nimeni din politicieni nu încearcă şi nici nu este capabil să gândească şi să abordeze această problemă într-o asemenea manieră”, a notat Oazu Nantoi.

Analistul crede că locuitorii din stânga Nistrului vor participa la alegerile parlamentare din toamna acestui an. „Sigur că vor participa şi eu nu mă voi mira dacă compania „Sheriff” va avea nu numai 43 de deputaţi în aşa-zisul soviet suprem, dar va avea şi deputaţi în Parlamentul Republicii Moldova”, a declarat Oazu Nantoi.

Analistul a mai spus că autorităţile din stânga Nistrului se vor comporta într-o manieră obraznică, cinică, ştiind cât costă fiecare ales în parte de pe malul drept al Nistrului în numerar şi membrii Guvernului de la Chişinău, „deoarece cei de la Tiraspol sunt parteneri de business cu cei de pe malul drept al Nistrului”, menţionează Oazu Nantoi.

Potrivit lui, atunci când se vorbeşte despre paşii mici, nu se spune în ce direcţie au fost orientaţi acei paşi şi când se va ajunge la soluţionarea conflictului, nu prin atribuirea statutului juridic special, ci prin crearea unui stat funcţional în care cetăţenii Republicii Moldova să aibă aceleaşi drepturi şi posibilităţi pe întreg teritoriul ţării. 

„Noi avem Autonomia Găgăuză, durere de cap pentru cei care au cap, dar asta deloc nu înseamnă că aceasta poate fi model pentru aşa-zisa Transnistrie şi nemaivorbind de faptul că Federaţia Rusă nicidecum nu doreşte să-şi evacueze trupele şi nicio persoană de la guvernare nici nu încearcă să-şi formuleze întrebarea: care sunt acele condiţii cu condiţia respectării cărora Federaţia Rusă îşi va evacua trupele?”, a notat analistul.

În opinia sa, avem de-a face cu un spectacol dezgustător, provincial, care nu prezintă interes pentru nimeni, în primul rând, spre regret pentru cetăţenii Republicii Moldova, care se interesează cum să fugă din această ţară şi anul 2018 nu promite  nimic pozitiv, în afara faptului că businessul din stânga Nistrului profită de prevederile Acordului de Asociere. În viziunea analistului, aceasta este demagogie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite