O parte a societăţii civile continuă protestele faţă de modificarea sistemului electoral

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii organizaţiilor societăţii civile solicită retragerea proiectului de lege care prevede modificarea sistemului electoral, proiect aprobat în prima lectură vineri, 5 mai, în Parlament. ONG-iştii planifică să organizeze acţiuni zilnice în faţa Parlamentului, în cadrul cărora îşi vor exprima dezacordul cu această iniţiativă legislativă şi vor cere ca sistemul electoral să nu fie modificat.

Într-o conferinţă de presă la IPN, directorul executiv al Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie, a declarat că „într-un stat capturat se încearcă introducerea unui sistem de vot care va consolida puterea unui singur oligarh, prin deputaţii controlaţi totalmente de el”.

Vladislav Gribincea, directorul Centrului de Resurse Juridice, a menţionat că acest proiect de lege „vine să creeze premise pentru menţinerea la putere a două partide, astfel subminând democraţia şi punând cruce pe orice posibilitatea de apariţie a altor partide”.

Lilia Carasciuc, preşedinta Transparency International Moldova, susţine că în timp ce guvernanţii declarau că nu vor aproba modificări şi nu vor lua decizii în grabă, în realitate se întâmplă exact invers. De aceea, este datoria societăţi civile să reacţioneze la fărădelegile pe care le comit guvernanţii. Activista a îndemnat cetăţenii să iasă în să-şi apere drepturile.

Directorul executiv al Asociaţiei Promo-LEX, Ion Manole, spune că dezbaterile din Parlament cu privire la modificarea sistemului electoral au fost regizate. A fost vizibilă grabă cu care s-au adoptat acele modificări. Ion Manole a mai spus că, dacă tot se insistă pe schimbarea sistemului, această lege urmează să se aplice nu mai devreme de anul 2022, pentru a nu permite politicienilor să-şi creeze căi în următorul legislativ.

Directorul Asociaţiei Presei Independente, Petru Macovei, a spus că societatea a fost martoră şi la situaţia de la începutul anului 2016, când a fost votat guvernul Filip şi atunci s-a promis că actul guvernări va fi transparent, or ceea ce se întâmplă acum este exact invers.

Jurnalista Natalia Morari a declarat că din cauza situaţiei din ţară tinerii fie deja au plecat, fie planifică să plece. Iar interpretul Valeriu Paşa a menţionat că nu contează câţi oameni vor ieşi în stradă pentru a se expune contra modificărilor promovate, dar contează acţiunea şi mesajul către cei care stau în Parlament. Interpretul Pasha Parfeni a declarat că politicienii au iniţiat un joc murdar, în care libertatea de exprimare şi opinia cetăţenilor nu mai contează.

Directorul de programe din cadrul Centrului de Politici şi Reforme, Dumitru Alaiba, condamnă aroganţa cu care sunt trataţi cei care îndrăznesc să mai spună că nu le convine ceea ce se votează în Parlament. Potrivit lui, guvernanţii încearcă să reducă la zero acţiunile organizate împotriva acţiunilor lor, în loc să discute cu oamenii.

Expertul Sergiu Tofilat a menţionat că ceea ce s-a întâmplat vineri, 5 mai, în Parlament a fost votul pentru „legea cumpărării deputaţilor” sau „legea privatizării Parlamentului”. „Eu nu vreau să plâng sau să bat din palme atunci când o să comande domnul Plahotniuc. Nu vreau să trăiesc într-o Coree de Nord”, a mai spus Sergiu Tofilat.

Reprezentanţii societăţii civile planifică acţiuni împotriva modificării sistemului electoral în fiecare zi în faţa Parlamentului, începând cu ora 17.00. Duminică urmează să fie organizată o acţiune de protest în Piaţa Marii Adunări Naţionale, la  12.00.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite