Natalia Gavriliţa, la întrevederea cu Josep Borrell şi Olivér Várhelyi: Moldova rămâne puternică şi neclintită pe calea integrării europene şi cere suportul UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Natalia Gavrilita
Natalia Gavrilita

Aspecte privind asigurarea securităţii regionale cât şi a gestionării crizei refugiaţilor în contextul războiului declanşat în Ucraina a constituit subiectul cheie al discuţiei prim-ministrei Natalia Gavriliţa cu Înaltul Reprezentant al UE şi Vicepreşedinte al Comisiei Europene, Josep Borrell, şi cu comisarul european pentru vecinătate şi extindere, Olivér Várhelyi, aflaţi într-o vizită la Chişinău.

Prim-ministra a reiterat că Republica Moldova condamnă atacul militar asupra Ucrainei, iar vizita oficialilor în ţară reprezintă un semnal puternic de sprijin al eforturilor autorităţilor de a ajuta Ucraina şi poporul ucrainean să facă faţă războiului şi consecinţelor acestuia. De la începutul războiului, circa 130 mii de refugiaţi din Ucraina au intrat în ţară şi peste 50 de mii au ales să rămână în Republica Moldova, numărul acestora fiind în continuă creştere.

„Poporul Moldovei a dat dovadă de unitate şi solidaritate incredibilă, mobilizându-se pentru a ajuta ucrainenii refugiaţi în ţara noastră. Avem nevoie de asistenţă pentru gestionarea crizei refugiaţilor şi de ajutor concret pentru menţinerea stabilităţii noastre economice şi financiare. Contăm pe Uniunea Europeană în acest sens şi, având în vedere urgenţa situaţiei, avem nevoie de mecanisme de ajutor flexibile şi simplificate”, a declarat Natalia Gavriliţa.

La randul lor, cei doi oficiali europeni au dat asigurări de sprijin şi solidaritate din partea Uniunii Europene, inclusiv au anunţat ca în următoarea perioadă UE va aloca un ajutor financiar de 15 milioane de euro suport imediat pentru gestionarea crizei refugiatilor şi 5 milioane de euro ajutor umanitar pentru refugiaţi.

Totodată, prim-ministra a menţionat că deciziile autorităţilor Republicii Moldova sunt bazate pe principiul neutralităţii iar, în prezent, sunt concentrate pe menţinerea stabilităţii în ţară şi pe gestionarea fluxurilor de refugiaţi. 

„Astăzi, mai mult decât înainte, avem nevoie de un sprijin politic puternic şi de o perspectivă europeană clară. Vom rămâne determinati şi neclintiţi pe calea integrării europene”, a declarat şefa Guvernului.

Părţile au abordat în discuţie şi alte subiecte privind noul acord de asistenţă macrofinanciară din partea UE, necesitatea fortificării capacităţilor energetice ale Republicii Moldova, dar şi acordării asistenţei UE în sistemul de sănătate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite