Presa de la Moscova: Declaraţiile lui Rogozin sunt o încercare disperată de a arăta că Rusia îşi menţine sfera de influenţă în regiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vicepremierul rus Dmitri Rogozin la Chişinău

Rusia pierde influenţa în spaţiul post-sovietic pentru că nu a fost în stare să elaboreze proiecte integraţioniste atractive pentru statele vecine, constată cotidianul Vedomosti de la Moscova.

Acordurile de asociere la UE pe care le vor semna Ucraina şi Republica Moldova vor consemna doar pe hârtie ceea ce s-a întâmplat de fapt - Rusia îşi pierde sfera tradiţională de influenţă din vecinătatea apropiată, titrează cotidianul economic Vedomosti de la Moscova.

Publicaţia constată o accelerare a orientării spre Occident din partea Ucrainei şi Republicii Moldova.

"Ambele ţări vor semna câte un acord de asociere şi de creare a zonei de comerţ liber cu UE la summitul din noiembrie de la Vilnius. În Ucraina, de exemplu chiar dacă au puncte de vedere şi interese economice diferite, majoritatea grupărilor politice şi economice sprijină integrarea în UE pentru facilitarea importurilor de produse europene în ţară şi exportul de mărfuri din Ucraina în UE. Trebui să recunoaştem faptul că ultima criză în relaţiile cu Kievul a fost provocată în mare parte de Kremlin. După ce a pierdut statutul de superputere, Rusia nu a fost în stare să organizeze noi proiecte de integrare economică şi umanitară, care să fie atractive pentru vecini şi alţi parteneri. Piaţa ilegală a forţei de muncă cu statutul de semi-sclavi al imigranţilor din Asia Centrală nu este un lucru adecvat. Totodată, celelalte state CSI nu sunt entuziasmate de perspectiva de a intra în Uniunea Vamală Rusia-Kazahstan-Belarus“, susţine cotidianul Vedomosti.

"În acelaşi timp, Moscova în mod constant pretinde la rolul de frate mai mare, care are dreptul de a-i pedepsi pentru neascultare pe alţi membri ai familiei. Regularitatea cu care impune restricţii "sanitare“ sau vamale la mărfurile provenite din ţările suspectate de lipsă de loialitate, arată că Rusia nu este gata ca vecinii să fie independenţi“, mai notează Vedomosti.

În opinia celor de la influentul cotidian, declaraţiile de marţi ale lui Serghei Glazyev, consilierul preşedintelui rus, precum că "Ucraina cu semnarea acordului îşi va pierde independenţa şi va înceta să mai fie pentru Rusia un partener strategic şi nici un partener cu drepturi depline", cât şi cele ale viceprim-ministrului Dmitri Rogozin că Moldova riscă să "îngheţe la iarnă şi să piardă Transnistria“, în cazul unei apropieri de UE nu sunt decât "o încercare disperată de a arăta că Rusia îşi mai menţine sfera de influenţă în regiune“.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite