Moscova califică afirmaţiile Chişinăului despre necesitatea evaluării prejudiciului adus de Rusia în Transnistria ca fiind o provocare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO ria.ru
FOTO ria.ru

Viceministrul de Externe al Federaţiei Ruse, Grigorii Karasin, a menţionat că declaraţiile Chişinăului privind necesitatea evaluării prejudiciului adus de armata rusă în Transnistria sunt o provocare.

„La sfârşitul anului 2017, datorită eforturilor comunităţii internaţionale, a Tiraspolului şi a Chişinăului au fost atinse anumite rezultate pozitive. Iată pe ele trebuie să ne axăm, dar nu pe asemenea declaraţii proocatoare”, a afirmat Grigori Karasin pentru Ria Novosti.

El a subliniat că afirmaţiile respective vor fi lăsate pe conştiinţa speakerului Andrian Candu. 

„Este cinic să abordezi într-o astfel de manieră misiunea pacificatoare de pe Nistru, care în acest an împlineşte 25 de ani. Mai ales că politicienii responsabili ar trebui să înţeleagă că misiunea de pacificatori a servit drept garant de menţinere a unei dezvoltări liniştite a Republicii Moldova şi a Transnistriei, chiar şi acum continuă să fie garantul liniştii şi viitorului oamenilor”, a subliniat oficialul rus.

Diplomatul a mai adăugat că aşa gen de probleme nu pot fi soluţionate de la tribună prin declaraţii tari, dar prin procese consecvente şi avantajoase ambelor părţi implicate în reglementarea conflictului transnistrean.

Preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Andrian Candu, a declarat vineri, 19 ianuarie, în cadrul unui interviu pentru presa din Letonia, că Federaţia Rusă a încălcat dreptul internaţional atunci când a decis să-şi menţină trupele militare în Transnistria. În acest context, speakerul a anunţat că Moldova va angaja o firmă de avocatură din afara ţării, care va trebui să estimeze pagubele provocate de prezenţa militară rusă în stânga Nistrului.

Fostul lider de la Cotroceni Traian Băsescu a declarat luni, 22 ianuarie, că ideea preşedintelui Parlamentului de la Chişinău, Andrian Candu, de angaja o companie internaţională de avocatură pentru a estima prejudiciul adus Moldovei de „ocupaţia rusă” în Transnistria este una bună.

Pe de altă parte, senatorii ruşi s-au arătat revoltaţi de afirmaţiile lui Andrian Candu, care a declarat că Chişinăul va angaja o companie internaţională de avocatură pentru a estima prejudiciul adus Moldovei de „ocupaţia rusă” în Transnistria. În replică, aceştia susţin că şi Moscova ar putea înainta o notă de plată către Chişinău, pentru faptul că Rusia a menţinut în toţi aceşti ani pacea în regiunea transnistreană.

Nici Igor Dodon nu sprijină ideea preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu, de a angaja o companie internaţională de avocatură pentru a evalua prejudiciul adus de Rusia în Transnistria, începând cu anul 1992. Potrivit lui, afirmaţiile speakerului au un caracter mai mult electoral. Totuşi, şeful statului le califică drept periculoase.


 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite