Mihai Ghimpu: Gorbunţov i-a dat 1 milion de dolari lui Voronin în 2009 pentru a cumpăra cetăţenia Republicii Moldova
0Candidatul PL la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, afirmă că liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, i-ar fi acordat cetăţenia Moldovei, pe timpul când acesta deţinea funcţia de preşedinte al ţării, bancherului rus Gherman Gorbunţov contra sumei de un milion de dolari.
Ghimpu a făcut această declaraţie în contextul în care preşedintele de onoare al PD, Dumitru Diacov, a spus că trebuie retrasă cetăţenia Republicii Moldova lui Traian Băsescu.
„Gherman Gorbunţov, bancherul negru al mafiei ruse i-a dat un milion de dolari lui Voronin în 2009 pentru a cumpăra cetăţenia Republicii Moldova, dar pe Dumitru Diacov nu l-am auzit că i-a cerut preşedintelui Voronin să anuleze decretul prin care mafiotul rus a primit cetăţenia, aşa cum cere acum anularea decretului dat pentru cetăţenia lui Băsescu”, a subliniat liberalul pe pagina sa de Facebook.
Amintim că Gherman Gorbunţov a deţinut cel puţin opt bănci din Rusia, multe fiind implicate în spălare de bani şi evaziuni fiscale. Presa din Rusia l-a supranumit „bancherul negru“ pentru legăturile cu structurile mafiote. El a avut anterior trei mandate emise de autorităţile din Republica Moldova, care au cerut extrădarea acestuia. Gorbunţov a fost căutat în Moldova pentru o serie de infracţiuni, inclusiv: şantaj, tentativă de obstrucţionare a justiţiei, furt şi complicitate în cazul unei crime (tentativă de omor asupra lui Renato Usatîi - n.r.). Se presupune că infracţiunile au avut loc în anii 2010 şi 2011 şi sunt legate de activitatea lui Gorbunţov în funcţia de preşedinte al Universalbank (Banca ce a fost lichidată, după ce i-a fost retrasă licenţa în februarie 2012 - n.r.).
Presa de la Moscova a scris că Gherman Gorbunţov ar fi decis, în 2011, să-l elimine pe Renato Usatîi, după ce între cei doi s-ar fi iscat un conflict. Gorbunţov l-ar fi contactat pentru asta pe Ion Stratulat, fost angajat al Ministerului de Interne (ucis în centrul Chişinăului pe 19 septembrie 2011 - n.r.).
În urma examinării cazului său, autorităţile britanice au refuzat să-l extrădeze procurorilor moldoveni, deoarece nu ar fi prezentat argumente suficiente care să confirme că în Republica Moldova omul de afaceri rus este în afara pericolului şi că nu va fi supus torturii.