Merkel: politica Rusiei provoacă dificultăţi pentru Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Politica dusă de Moscova antrenează dificultăţi pentru Republica Moldova, Georgia şi Ucraina, ţări aflate în vecinătatea Uniunii Europene (UE), apreciază cancelarul german Angela Merkel într-un interviu pentru cotidianul conservator Die Welt.

„Cu (Republica) Moldova, Georgia şi Ucraina avem trei ţări din vecinătatea noastră, la est, care au semnat în mod suveran un acord de asociere cu Uniunea Europeană. Rusia cauzează dificultăţi acestor trei ţări”, a subliniat Merkel pentru Die Welt, potrivit unor fragmente difuzate înainte de publicare, transmite Mediafax. „Vedem, în plus, că Rusia încearcă să menţină sub dependenţă economică şi politică anumite ţări din vestul Balcanilor”, a adăugat cancelarul german.

Răspuns european comun

Merkel a fost întrebată ce părere are despre criticile pe care i le-au adresat trei foşti cancelari germani, şi anume conservatorul Helmut Kohl şi social-democraţii Helmut Schmidt şi Gerhard Schröder, susţinători ai unei linii mai flexibile faţă de Moscova. „Sunt convinsă că răspunsul european comun la acţiunile Rusiei este bun”, a replicat ea. „Faptul că Rusia a încălcat Memorandumul de la Budapesta din 1994 privind integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei nu trebuie să rămână fără urmări”, a adăugat cancelarul conservator.

Acuzaţii reciproce

Preşedintele rus Vladimir Putin a susţinut joi un discurs virulent, în care a acuzat Occidentul că vrea să „frâneze” avântul Rusiei şi că ar căuta în continuare să o tragă în jos atunci când devine „prea puternică, independentă”, pe fondul crizei din jurul Ucranei.

Ţările occidentale, care acuză Kremlinul că-i susţine militar pe separatiştii din estul Ucrainei, o acuzaţie respinsă de către Moscova, au impus mai multe serii de sancţiuni Rusiei, care-i pun economia la grea încercare. Moscova a reacţionat faţă de aceste sancţiuni prin măsuri de restricţionare a anumitor produse europene şi americane.

În cel mai recent exemplu, autorităţile veterinare ruseşti au anunţat miercuri suspendarea începând de luni a importurilor de fructe şi legume provenind din Albania, afirmând că ţara prezintă ca fiind ale sale produse europene interzise în Rusia.

Speranţe pentru un armistiţiu

Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat, sâmbătă, că „speră“ la un armistiţiu permanent în estul Ucrainei, după o serie de discuţii purtate cu omologul său francez, informează BBC. Francois Hollande este primul lider occidental care vizitează Moscova de la izbucnirea crizei ucrainene. Acesta a făcut o oprire neprogramată pe aeroportul rusesc Vnukovo, după ce se întorcea dintr-o vizită oficială în Kazahstan. „Este o situaţie tragică. Putem observa cum şi astăzi oamenii sunt ucişi în estul Ucrainei. Sper că o decizie finală va fi luată în curând pentru a opri focul în acea regiune. Tocmai am discutat despre acest lucru în detaliu cu preşedintele francez”, a declarat Vladimir Putin.  La rândul său, Francois Hollande a făcut apel ca toate părţile implicate în acest conflict să respecte armistiţiul încheiat la Minsk. „Rolul Franţei este de a căuta soluţii şi de a preveni degenerarea situaţiei”, a spus liderul francez.

Ucraina vrea să iasă din CSI

Parlamentul ucrainean dezbate luni proiectul unei legi privind părăsirea de către Ucraina a Comunităţii Statelor Independente (CSI), a declarat duminică adjunctul liderului Blocului Petro Poroşenko pentru UNN. „Ieşirea Ucrainei din CSI va fi dezbătută luni într-o reuniune a Consiliului de coordonare a Verhovna Rada”, a declarat Vitali Kovalciuk pentru agenţia ucraineană UNN, citată de site-ul rusesc Sputnik. Parlamentul ucrainean a iniţiat în noiembrie un proiect de lege în acest sens.

După anexarea Crimeei de către Rusia, în martie, Kievul a anunţat că ar putea să reanalizeze statutul ţării în CSI. Între timp, Ucraina a renunţat la preşedinţia, prin rotaţie, a CSI anul acesta. CSI a fost formată în 1991 şi are, în prezent, nouă membri, şi anume Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan, Republica Moldova, Rusia, Tadjikistan şi Uzbekistan, dar şi două state „participante”, Turkmenistan şi Ucraina.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite