Maia Sandu a semnat decretele de eliberare a patru judecători

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maia Sandu

Preşedintele Maia Sandu a semnat decretul de eliberare din funcţie a judecătorului şi preşedintelui Curţii de Apel Chişinău, Vladislav Clima, şi a altor trei magistraţi, conform cererii de demisie, transmite IPN.

Cererea de demisie a lui Vladislav Clima a fost aprobată de către Consiliul Superior al Magistraturii în şedinţa din 18 martie. Vladislav Clima a fost numit preşedinte la Curtea de Apel Chişinău prin decretul semnat de Igor Dodon pe 2 septembrie 2020, pe un termen de patru ani. Numirea acestuia a fost criticată dur de opoziţia de atunci, dar şi de societatea civilă, care menţionau că judecătorul Vladislav Clima este unul dintre cei care au menţinut decizia de anulare a alegerilor în Chişinău din 2018. În mai 2021, preşedintele Maia Sandu a anulat decretul de numire a lui Vladislav Clima la preşedinţia Curţii de Apel. Dar Judecătoria Chişinău a anulat decretul prezidenţial. În consecinţă, Preşedinţia a contestat hotărârea primei instanţe, o decizie finală nefiind încă luată.

Tot prin decret prezidenţial, Maia Sandu a susţinut eliberarea din funcţie a judecătorului Ion Cazacu de la Judecătoria Drochia, în baza cererii de demisie, începând cu data de 1 aprilie. Demisia acestuia a fost aprobată de CSM săptămâna trecută. Ion Cazacu a fost suspendat din funcţie în 2014, după ce ar fi primit 10 mii de lei de la un inculpat. El a fost judecat ulterior pentru luare de mită, însă revenise în sistem în 2019, fiind achitat.

Prin decret prezidenţial au fost eliberaţi din funcţie şi judecătorul Tudor Berdilă de la Curtea de Apel Cahul şi Sergiu Bulgaru de la Judecătoria Chişinău. Ultimul a admis demersul de suspendare a executării pedepsei de către Veaceslav Platon, iar Tudor Berdilă, anul trecut a fost văzut la o întâlnire cu unul dintre avocaţii deputatului fugar Ilan Şor.

Decretele au fost semnate la 21 martie şi intră în vigoare la data publicării lor în Monitorul Oficial.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite