UPDATE Curtea de Apel Chişinău a decis: Usatîi, scos din cursa electorală. La fel, şi Partidul „Patria“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Renato Usatîi a folosit fonduri ilegale în campania electorală din Republica Moldova.
Renato Usatîi a folosit fonduri ilegale în campania electorală din Republica Moldova.

Curtea de Apel din Chişinău a anunţat decizia cu privire la excluderea partidului „Patria” de pe listele electorale pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie. În plus, magistraţii au dispus confiscarea sumei de 8,1 milioane de lei.

UPDATE Renato Usatîi a declarat, imediat după decizia magistraţilor Curţii de Apel Chişinău, potrivit căreia atât el, cât şi partidul „Patria“, au fost scoşi din cursa electorală, că este decis să-şi continue cariera politică şi şi-a îndemnat susţinătorii la calm.

UPDATE Curtea de Apel a decis respingerea contestaţiei partidului „Patria” privind decizia CEC de scoate partidul de pe listele electorale din alegerile parlamentare din 30 noiembrie. Decizia poate fi contestată la Curtea Supremă de Justiţie în termen de trei zile de la pronunţare. De asemenea, magistraţii Curţii de Apel Chişinău au decis ca suma de 8,1 milioane de lei să fie confiscată.

Inspectoratul General de Poliţie îl acuză pe Renato Usatîi că acesta introdus în Republica Moldova în ultimile 4 luni cel puţin 14 milioane de lei. Astfel potrivit dateor poliţiei Renato Usatîi a introdus 150.000 USD pe 30 mai 2014, 207.000 USD pe 7 august 2014, 230.000 de euro pe 12 septembrie, 34.000 ruble pe 12 septembrie, 160.000 USD pe 19 septembrie şi 185.525 pe 29 septembrie. Potrivit Centrului Naţional Anticorupţie, Usatîi a înregistrat în această perioadă două tipuri de tranzacţie: una de alimentare a contului bancar în sumă de 4,6 milioane de lei şi operaţiuni de cumpărare a valutei în sumă de 2 milioane de lei. 

Diferenţa dintre suma introdusă în republică şi cea valorificată este de 8,1 milioane de lei, bani pe care, potrivit IGP, Usatîi i-a folosit în campania electorală. Din aceşti bani a fost achitat combustibilul nedeclarat la Comisia Electorală Centrală şi întrebuinţat la alimentarea automobilelor, achiziţionarea unităţilor de transoprt înregistrate în mod fictiv pe numele a doi membri ai partidului „Patria”. O parte din bani a fost direcţionată pentru achitarea serviciilor telefonice prin intermediul firmei „Oleanscaia Alians”.  Această firmă este înregistrată pe numele Efrosiniei Oleanscaia, mama Nataliei Grigorişina care se află pe locul 8 pe lista electorală a partidului „Patria”. 

Patria a menţionat că 9 vehicule au fost înregistrate pe numele lui Sergiu Dobrea şi Aleksandr Atamanenco. Unităţile de transport care au fost folosite în campania electorală. Potrivit IGP aceşti doi bărbaţi nu au venituri pentru a procura automobilele.  

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite