Lipsa de cvorum nu înseamnă un vot împotriva Guvernului Sturza: Deputaţii sunt laşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arcadie Barbăroşie (al doilea din stânga) crede că deputaţii au dat dovadă de laşitate prin absenţa lor de la şedinţa Parlamentului. FOTO Alexandru Tarlev
Arcadie Barbăroşie (al doilea din stânga) crede că deputaţii au dat dovadă de laşitate prin absenţa lor de la şedinţa Parlamentului. FOTO Alexandru Tarlev

Absenţa deputaţilor de la şedinţa specială a Parlamentului, în cadrul căreia urma să se acorde vot de încredere Guvernului Sturza, nu înseamnă automat un vot împotrivă, crede analistul politic Arcadie Barbăroşie. Acesta spune că preşedintele Nicolae Timofti ar trebui să se adreseze Curţii Constituţionale pentru a primi o interpretare a ceea ce înseamnă lipsa de cvorum.

Arcadie Barbăroşie a menţionat că lipsa de cvorum la şedinţă este responsabilitatea preşedintelui Parlamentului şi a deputaţilor. În opinia sa, parlamentarii pur şi simplu au dat dovadă de laşitate, boicotând această şedinţă. „Trebuiau să vină la şedinţă şi să voteze contra, argumentând ce nu le place la Programul de guvernare şi la componenţa executivului”, a accentuat analistul pentru IPN.

Arcadie Barbăroşie insistă că preşedintele Parlamentului ar trebui să convoace o nouă şedinţă specială la care să se asigure prezenţa a cel puţin 51 de deputaţi. Potrivit analistului, la începutul anilor 2000, Curtea Constituţională a emis o hotărâre privind lipsa de cvorum la o şedinţă în cadrul căreia urma să se aleagă preşedintele ţării. Totodată, în legislaţie nu se prevede că lipsa de cvorum înseamnă automat vot contra.

Contactat să comenteze care ar putea fi acţiunile de mai departe ale şefului statului, expertul constituţional, Nicolae Osmochescu, a spus că potrivit celei mai recente decizii a Curţii Constituţionale, Nicolae Timofti trebuie să desemneze la funcţia de premier candidatul unei majorităţi absolute formalizate. Totodată, şeful statului mai are doar o tentativă de a desemna un candidat la funcţia de prim-ministru. În caz de eşec, Parlamentul urmează a fi dizolvat chiar dacă se suprapune cu termenul de şase luni până la expirarea mandatului preşedintelui.

Pentru a nu se ajunge la alegeri anticipate Parlamentul trebuie să învestească un Guvern nou până cel târziu pe 29 ianuarie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite