Liberalii au sesizat Procuratura Generală pe cazul „escrocherii“ de la Banca de Economii. „Banca poporului a ajuns banca lui Putin şi Medvedev“, susţin ei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputaţii Partidului Liberal Mihai Ghimpu şi Valeriu Munteanu au sesizat Procuratura Generală şi-i cer acesteia să investigheze „escrocheria orchestrată de funcţionari ai Republicii Moldova“, prin care fosta bancă a statului a încăput pe mâna ruşilor.

„Opera de transmitere ruşilor a Băncii de Economii a fost desăvârşită. Внешэкономбанк (Vneşekonombank), reprezentată de prim-ministrul rus Dmitrii Medvdev, în calitate de preşedinte al consiliului de administrare, a preluat în urma unei escrocherii orchestrate de funcţionari ai Republicii Moldova (mai mari sau mai mici, dar toţi pigmentaţi în aceeaşi nuanţă cromatică) un important pachet de acţiuni de la Banca de Economii. Dacă mai ieri această bancă era a poporului nostru, acum Banca de Economii este a lui Putin şi Medvedev, care sunt extrem de mândri de vasalii lor, de pe malul Bâcului“, susţine Valeriu Munteanu.

Deputaţii PL menţionează că Vneşekonombank aparţine Guvernului Federaţiei Ruse, al cărui preşedinte al consiliului de administraţie este Dmitri Medvedev. „Preluarea Băncii de Economii de către o bancă de stat a Federaţiei Ruse (conduse de prim-ministrul rus) ridică grave probleme de securitate financiară a Republicii Moldova. Acţiunile factorilor de decizie implicaţi direct şi indirect în respectiva tranzacţie, ce manipulează procesul decizional la adoptarea unor astfel de acte, contrare intereselor şi securităţii financiar-economice a statului, evident se încadrează în una sau mai multe norme prevăzute în capitolul XVII - Infracţiuni contra autorităţilor publice şi a securităţii de stat din Codul Penal al Republicii Moldova, în special art. 337 - trădare de patrie“, se spune în demers.

În replică, PLDM susţine că declaraţiile liberalilor „sunt false şi rău intenţionate“. „Preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, nu are nicio tangenţă cu deciziile referitoare la tranzacţiile BEM. Începând cu anul 2010, liderul PLDM şi-a manifestat public, în repetate rânduri, îngrijorarea în legătură cu modul de administrare şi reglementare a sectorului bancar. Vlad Filat a pledat mereu pentru mai multă transparenţă în sectorul bancar şi pentru protejarea interesului naţional al Republicii Moldova“, se spune în declaraţia liberal-democraţilor.

În cadrul şedinţei de astăzi a Consiliului Băncii de Economii, prin vot unanim, în calitate de preşedinte a fost ales omul de afaceri Ilan Shor, iar fostul şef a Securităţii Ivan Ursu a fost desemnat Vicepreşedinte al Consiliului BEM.

Anterior, milionarul a declarat că nu are nicio legătură cu Aeroportul şi Banca de Economii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite