Krasnoselskii are cinci întrebări către Dodon, răspunsul cărora ar urma să arate cât de pregătită este Moldova să integreze Transnistria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele nerecunoscut de la Tiraspol, Vadim Krasnoselskii, a declarat că Igor Dodon se ocupă de „lozinci politice” în spaţiul public, atunci când vorbeşte despre un plan de soluţionare al problemei transnistrene, care ar fi foarte aproape de realizare.

Vadim Krasnoselskii consideră că Transnistria nu va fi parte a Moldovei, pentru că ar fi un proces prea dificil. În acest context, pentru a demonstra imposibilitatea soluţionării problemei transnistrene, liderul de la Tiraspol l-a îndemnat public pe preşedintele moldovean, într-o emisiune la o televiziune locală, să răspundă mai întâi de toate la cinci întrebări, despre care spune că este imposibil să existe un răspuns la Chişinău.

Vadim Krasnoselskii spune că mai întâi Moldova trebuie să dea o apreciere juridică la cele întâmplate pe 23 iunie 1990, când Parlamentul a votat Declaraţia de suveranitate a ţării. În opinia sa, acel eveniment a recunoscut de jure independenţa Transnistriei.
 

Krasnosleskii l-a întrebat pe Dodon dacă este gata să dea o apreciere politică şi juridică evenimentelor din 1992, şi „să-i pedepsească pe cei care au ucis locuitorii nevinovaţi ai Transnistriei”.

„A treia întrebare. Igor Dodon şi alţi politicieni vorbesc despre alegerea liberă a poporului. Ei respectă alegerea liberă a poporului care a fost făcută la referendumul din 2006, când poporul s-a exprimat pentru independenţa Transnistriei”, a întrebat Krasnoselskii.

„A patra întrebare. Înţelege Igor Dodon realitatea existentă? Că în 30 de ani multe s-au întâmplat. S-a creat un stat independent, cu instituţii de stat independente, sistem bancar propriu şi economie independentă. Noi suntem independenţi. Noi am construit un stat în care trăieşte poporul multinaţional al Transnistriei”.

„A cincea întrebare. Care este poziţia lui Igor Dodon faţă de dreptul poporului la autodeterminare, acel drept de care s-a folosit Moldova când şi-a proclamat independenţa. Poporul Transnistriei a folosit anume acest principiu - dreptul poporului la autodeterminare”.

Krasnoselskii a declarat că pe lângă cele cinci întrebări, mai sunt câteva întrebări, precum ar fi: „Cum vedeţi păstrarea limbii moldoveneşti în grafie chirilică, care va fi statutul limbii ucrainene şi ruse în Moldova”.

Liderul de la Tiraspol a subliniat că în condiţiile actuale este imposibil de răspuns la aceste întrebări, la fel cum este imposibil de discutat despre statutul politic al Transnistriei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite