„Jos Plahotniuc!” Opoziţia a protestat în faţa Parlamentului de la Chişinău pe motiv că a picat moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Filip VIDEO
0Guvernul Filip rămâne în funcţie. Moţiunea de cenzură a picat din lipsă de cvorum, după ce deputaţii majorităţii parlamentare nu s-au prezentat la şedinţa Legislativului. Acest motiv a servit drept temei pentru câteva partide din opoziţie pentru a protesta, fiind nemulţumiţi că proiectul de lege ce prevede transformarea miliadului furat în datorie publică va intra oficial în vigoare, ca urmare a faptului că moţiunea de cenzură nu trecut.
Printre protestatari au fost reprezentanţii şi activiştii Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Partidul Socialiştilor din Republica Moldova şi Partidul Nostru.
Manifestanţii au scandat lozinci antiguvernamentale şi anti-Plahotniuc.
„Acesta nu este un Parlament a unui stat care pretinde a fi democratic şi de drept, este o adunătură de hoţi şi tâlhari. Ei au furat acest miliard, iar acum în toiul campaniei electorale nu se tem de nimeni”, a declarat candidatul PN la funcţia de preşedinte al ţării, Dumitru Ciubaşenco.
Liderul PSRM, Igor Dodon, susţine că s-a încălcat procedura de examinare a moţiunii, deoarece nu a fost discutată în comisia juridică. Totodată, socialistul afirmă că faptul că nu a existat cvorum la şedinţa Parlamentului, asta nu ar însemna că moţiunea a picat, pentru că nu a avut loc şedinţa Legislativului.
„Noi vom înregistra altă moţiune de cenzură, dacă ei cred că pot să fugă aşa nu o să le reuşească”, a conchis Dodon.
Amintim că pe 27 septembrie, Igor Dodon a înregistrat o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Filip. Aceasta a fost semnată de 37 de deputaţi, PSRM, PLDM, PCRM. Şedinţa Parlamentului la care trebuia să fie examinată moţiunea trebuia să aibă loc luni, 3 octombrie, însă deputaţii din majoritatea parlamentară au decis să nu se prezinte, motivând că demersul este unul cinic, iar acţiunea Guvermului de a-şi asuma răspunerea în faţa Parlamentului pentru cele şapte proiecte de legi a fost o decizie corectă. În aceste condiţii, cele 13.5 miliarde de lei au fost transformate în datorie publică, iar pe parcursul a 25 de ani statul va trebui să-i întoarcă Băncii Naţionale cu o dobândă de 5%.