John McCain, la Chişinău: „Rusia e o benzinărie condusă de nişte mafioţi, care aspiră să fie o ţară“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Membrii delegaţiei Congresului SUA care se află la Chişinău, din care fac parte senatorii John McCain, Ron Johnson, John Barrasso şi John Joeven au spus că Washington-ul sprijină Moldova şi că pregăteşte un set de măsuri economice şi politice foarte dure contra Rusiei, în cazul în care provocările lansate de preşedintele moscovit Vladimir Putin asupra Ucrainei nu încetează.

Senatorii americani John McCain, Ron Johnson, John Barrasso şi John Joeven şi-au manifestat astăzi îngrijorarea privind situaţia tensionată din regiune, pe fondul ostilităţilor ruseşti din Ucraina. Senatorul John McCain a declarat în faţa studenţilor de la Academia de Studii Economice a Moldovei, în cadrul unei prelegeri, că provocările ruseşti sunt fără precedent de la Războiul Rece şi că preşedintele rus Vladimir Putin va plăti scump pentru acţiunile abuzive desfăşurate în Ucraina. 

„Pregătim un pachet de sancţiuni mult mai dure faţă de Putin, pe care suntem gata să le aplicăm dacă nu va înceta cu provocările din regiune. Am spus anterior că Rusia e o benzinărie care aspiră să fie o ţară. De fapt Rusia e o benzinărie condusă de nişte mafioţi, care aspiră să fie o ţară. Vorbim despre o ţară condusă de cleptocraţi şi corupţi. Cu alte cuvinte, Rusia e o ţară în declin“, a spus senatorul John McCain.

„Am fost în Ucraina şi suntem îngrijoraţi că Vladimir Putin foloseşte resursele energetice ale Rusiei drept armă geopolitică în regiune, în condiţiile în care energia accesibilă nu este un bun de care cineva poate abuza, după bunul plac. Spunem nu pentru Putin şi da pentru libertatea oricărei naţiuni de a-şi determina propriul destin, fără intervenţia altui stat“, a declarat şi senatorul John Barrasso.

„SUA şi Uniunea Europeană trebuie să impună sancţiuni foarte dure Rusiei astfel încât oamenii din Moldova şi din Ucraina să-şi poată decide singuri unde vor să ajungă. Comunicaţi-le apropiaţilor şi cunoştinţelor voastre adevărul despre ceea ce se întâmplă în vecinătatea voastră, fiindcă adevărul vă eliberează“, a susţinut senatorul John Hoever, în faţa studenţilor de la ASEM.

De la ora 16.05, delegaţia Congresului SUA condusă de senatorul John McCain se va întâlni cu vicepreşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

Înaintea prelegerii în faţa studenţilor de la ASEM, premierul Iurie Leancă a discutat cu cei patru congressmeni de la Washington despre necesitatea atragerii investiţiilor americane şi intensificarea relaţiilor comerciale dintre SUA şi Moldova, sporirea securităţii energetice, situaţia geopolitică din regiune şi reglementarea conflictului transnistrean.

John McCain, la Chişinău: „Dacă europenii şi SUA nu vor avea o reacţie puternică, Putin va deveni mai îndrăzneţ”

Senatorul republican american John McCain a exprimat preocupare pentru securitatea Republicii Moldova, pledând pentru intensificarea cooperării militare între Statele Unite şi ţările baltice.

John McCain: „Rusia probabil va viza Republica Moldova”

Senatorul republican John McCain, fostul candidat la alegerile prezidenţiale americane, a afirmat recent că Vladimir Putin ar putea desfăşura un scenariu asemănător cu cel din Crimeea în ceea ce priveşte Republica Moldova şi Letonia

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite