John McCain: „Rusia probabil va viza Republica Moldova”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorul republican John McCain, fostul candidat la alegerile prezidenţiale americane, a afirmat recent că Vladimir Putin ar putea desfăşura un scenariu asemănător cu cel din Crimeea în ceea ce priveşte Republica Moldova şi Letonia, informează AFP.

În cadrul unei emisiuni de televiziune, senatorul american a declarat că Republica Moldova ar trebui monitorizată atent în perioada următoare, mai ales că această ţară nu aparţine grupului NATO.

„Moldova este următoarea ţară care trebuie urmărită cu atenţie”, a spus John McCain la postul de televiziune Fox News, amintind totodată că R. Moldova nu se bucură de protecţia NATO.

De asemenea, oficialul american a reamintit faptul că în regiunea separatistă Transnistria există deja trupe militare ruse.

„Exista deja solicitări pentru asistenţă militară rusă şi provocări asemănătoare cu cele pe care le vedem în estul Ucrainei”, a mai afirmat John McCain la postul de televiziune Fox News.

Senatorul american a opinat că preşedintele rus Vladimir Putin ar putea folosi „acelaşi tip de strategie” şi în cazul Letoniei, acolo unde un procent semnificativ din populaţie este de origine rusă.

„Nu aş putea spune până unde se va merge. Depinde foarte mult de reacţia Statelor Unite şi a Uniunii Europene, care după mine a fost una incredibil de slabă”, a mai spus politicianul american.

Anterior acestei declaraţii, senatorul John McCain a precizat că este nevoie de o accelerare a admiterii Republicii Moldova şi Georgiei în NATO, ca răspuns la acţiunile desfăşurate de Rusia în Crimeea.

„Congresul Statelor Unite ar trebui să reacţioneze la acţiunile Rusiei în Crimeea şi să propună accelerarea integrării Georgiei şi R. Moldova în NATO”, a declarat luna aceasta, John McCain.

Cetăţenii din Crimeea au votat duminică în favoarea alipirii peninsulei ucrainene la Rusia. Ţările occidentale au anunţat că nu vor recunoaşte niciodată noul statut al Crimeii, deoarece consultarea populară a încălcat Constituţia Ucrainei.


Citeşte şi:

McCain: NATO trebuie să accelereze aderarea Republicii Moldova şi a Georgiei. Elemente antirachetă sunt necesare şi în Cehia şi Polonia

Congresul SUA ar trebui să pledeze pentru accelerarea admiterii Republicii Moldova şi Georgiei în NATO ca răspuns la acţiunile Rusiei în regiunea ucraineană Crimeea, propune senatorul american John McCain, citat de postul Vocea Americii.

Senatorul John McCain, în vizită la Kiev pentru susţinerea opoziţiei

Senatorul american John McCain efectuează, sâmbătă şi duminică, o vizită la Kiev, pe fondul protestelor pro-europene din capitala ucraineană. John McCain este cel mai înalt oficial al SUA care vizitează republica fost sovietică de la declanşarea manifestaţiilor după ce Kievul a refuzat parafarea Acordului de Asociere cu UE, la finele lui noiembrie.

Anders Fogh Rasmussen: Anexarea Crimeei, „cea mai gravă ameninţare” de după Războiul Rece

Anexarea Crimeei de către Rusia reprezintă "cea mai gravă" ameninţare la adresa stabilităţii Europei de la sfârşitul Războiului Rece până acum, afirmă Anders Fogh Rasmussen, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, citat de AFP.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite