INTERVIU Ambasadorul Republicii Moldova în SUA: „Vizita lui John Kerry la Chişinău va transmite un mesaj puternic pe plan regional“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Munteanu, ambasadorul Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii. FOTO Radio Europa Liberă
Igor Munteanu, ambasadorul Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii. FOTO Radio Europa Liberă

Pe 4 decembrie, şeful diplomaţiei americane, John Kerry, va efectua o vizită la Chişinău, unde va discuta despre o eventuală „integrare“ în UE a Moldovei, după cum a precizat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Jennifer Psaki. Ambasadorul Republicii Moldova în SUA, Igor Munteanu, explică, într-un interviu în exclusivitate pentru „Adevărul“, care este miza acestei vizite pe plan intern, dar şi regional.

Dle ambasador, anunţul făcut miercuri de către Departamentului de Stat a fost o surpriză pentru noi. Se ştia demult despre această vizită?
Pregătirea a durat mai mult, dar decizia este recentă şi ne bucurăm din suflet că vizita va avea loc, în circumstanţele în care Republica Moldova are nevoie de un sprijin politic exprimat pe faţă, iar această vizită aduce prospeţimea sprijinului american şi semnale pe care ţara noastră şi cetăţenii ei le aşteaptă de mult timp. Suntem într-o situaţie regională complexă, cu probleme şi complicaţii chiar pe muchia acestui eveniment pe care l-am aşteptat demult, mă refer la Summitul de la Vilnius. În acelaşi timp, aceste complicaţii doar trebuie să ne facă mai motivaţi, mai uniţi şi mai orientaţi spre rezultate concrete. Asta e ceea ce aşteaptă şi cetăţenii, dar şi partenerii noştri credibili din străinătate.

Este întâmplător faptul că vizita are loc la câteva zile după summitul de la Vilnius?
Evident, totul se face într-o anumită conjunctură şi faptul că Republica Moldova a primit semnale pozitive în ultimul timp de la Bruxelles, mă refer la iminenţa liberalizării vizelor cu UE, este un factor pozitiv care diferenţiază şi avantajează ţara noastră. Acest  lucru nu poate să nu fie remarcat de SUA, care are un interes profund ca transformările din Europa de Est să aibă loc într-o manieră consecutivă, în valuri, aşa cum s-a întmplat şi în cazul aderării la UE a ţărilor din Europa Centrală, şi ca guvernele din ţările noastre să rămână convinse de sprijinul occidental.

Contează atât de mult pe scena mondială un stat mic, cu câteva milioane de oameni, cum e Moldova? Prin ce se explică interesul SUA pentru noi?
Orice ţară contează atâta timp cât este reprezentată de un guvern legitim şi atâta timp cât ceea ce promite face. Republica Moldova este o piesă indispensabilă şi importantă a mozaicului politicii de vecinătate a UE, iar UE este partener strategic al Statelor Unite, iar această legătură transatlantică doar se va consolida odată ce se negociază şi se va ajunge la un sfârşit fericit al parteneriatului pentru comerţ şi investiţii. Acest acord va crea practic o piaţă enormă în următorii trei-patru ani, ceea ce va construi mai mult fundament sub alianţele politice existente dintre SUA şi UE. Această legătură nu este doar de natură simbolică, ci şi strategică, geostrategică, economică, ceea ce răspunde şi intereselor ţării noastre de a vedea o legătură vibrantă între continente, între Europa şi America de Nord.

Noi ne facem lecţiile şi trebuie să valorificăm din plin această deschidere a guvernelor europene şi a SUA. Sunt convins că vizita la Chişinău va oferi şi noi elemente în relaţia bilaterală, pentru că noi vrem de foarte mult timp un angajament mai solid, mai stratificat, mai legat de vulnerabilităţile de bază ale Moldovei, care se referă la domeniul energiei, la cooperarea în aspecte de securitate şi la dialog politic.

Vecinii noştri, mă refer la Ucraina, ar trebui să fie invidioşi că John Kerry vine la Chişinău...
Este mai mult ca sigur că vizita la Chişinău va transmite un mesaj foarte puternic şi pe plan regional. Republica Moldova este încurajată să performeze şi are toate şansele să ajungă din urmă faima care i se duce – de a fi un şcolar silitor, iar această imagine oferă mai multe garanţii că nu se va uita de interesele naţionale pe care noi le promovăm în străinătate şi pe care Guvernul le prezintă, inclusiv la summitul de la Vilnius. Noi ne facem lecţiile şi trebuie să valorificăm din plin această deschidere a guvernelor europene şi a SUA. Sunt convins că vizita la Chişinău va oferi şi noi elemente în relaţia bilaterală, pentru că noi vrem de foarte mult timp un angajament mai solid, mai stratificat, mai legat de vulnerabilităţile de bază ale Moldovei, care se referă la domeniul energiei, la cooperarea în aspecte de securitate şi la dialog politic. Or, orice parcurs serios are nevoie de un început şi această vizită va da, cu siguranţă, nişte răspunsuri.

Aţi spus că vizita va fi şi un semnal pe plan regional. Putem interpreta asta şi ca un răspuns la presiunile din partea Rusiei?
N-o să vă pot traduce ce urmează să fie afirmat de către secretarul de stat al SUA, e misiunea dumnealui să transmită mesajul. Dar putem anticipa că acest mesaj va viza nu doar Republica Moldova, ci toţi actorii şi partenerii activi ai Parteneriatului Estic, pentru că asta face SUA peste tot acolo unde îşi reprezintă interesele – transmite mesaje şi încurajează guvernele democratice.

Avem nevoie de un parteneriat solid cu SUA, pentru a ne rezolva obiectivul de bază – reîntregirea teritorială a ţării - şi acest lucru nu poate fi atins prin cadouri, ci doar prin efort bilateral conjugat şi prin cunoaşterea clară a beneficiilor şi costurilor acţiunilor noastre. 

Ce înseamnă o implicare mai mare din partea SUA? Mai multe proiecte, asistenţă, sprijin politic?
Avem nevoie de un angajament solid şi eficient în câteva domenii de cooperare bilaterală. În primul rând, avem nevoie de un comerţ mai profund. Trebuie să descoperim această piaţă americană şi, respectiv, să nu ne ciocnim de diferite obstacole ce există în relaţiile comerciale dintre ţările noastre. Există acorduri care nu s-au semnat la timp şi, în acest moment, încă sunt pe banca de aşteptare a legislatorilor. Mă refer la acordul bilateral pentru evitarea dublei impuneri - în cazul nostru, încă se aplică o convenţie semnată între SUA şi URSS prin anii ’70. Sigur, asta nu explică faptul de ce avem un comerţ minuscul în acest moment – sub 100 de milioane de dolari, cu un deficit de partea noastră -, dar este un element din ecuaţie. Avem nevoie de mai multe încurajări pentru companiile mari americane care pot să aducă tehnologiile de care avem nevoie – şi în domeniul eficienţei energetice, şi la nivelul producerii de energie pe plan intern, ceea ce ar putea să spori atractivitatea şi dinamismul creşterii economice a ţării noastre, fără de care UE nu va prezenta beneficiile la care multă lume se aşteaptă.

Şi pe plan politic, unde ar fi loc de mai multă susţinere?
Noi avem nevoie de un parteneriat solid cu SUA, pentru a ne rezolva obiectivul de bază – reîntregirea teritorială a ţării - şi acest lucru nu poate fi atins prin cadouri, ci doar prin efort bilateral conjugat şi prin cunoaşterea clară a beneficiilor şi costurilor acţiunilor noastre. Or, trebuie să ne debarasăm de formatele care nu lucrează şi, în acelaşi timp, să stabilim priorităţi de cooperare pe viitor. Faptul că Moldova va participa cu suficientă energie şi entuziasm la acţiunea de pacificare din Kosovo reprezintă o contribuţie internaţională pe care ţara noastră şi-o asumă. În acelaşi context, există multe domeni în care Moldova ar trebui să se debaraseze de statutul de stat asistat şi să treacă la acţiuni de contribuţie, internaţionale, să-şi asume responsabilităţile nu doar de şcolar silitor, ci să devină un participant la concertul naţiunilor libere, demne de sine şi mai sigure.

Aţi spus că trebuie să descoperim şi să cucerim imensa piaţă a Statelor Unite. Cu ce anume, cu vinuri...?
Uşile se deschid cu chei şi pieţele se deschid cu inteligenţă. Cred că Moldova are suficientă inteligenţă să vadă dincolo de uzualele exporturi de fructe şi vinuri, deşi nici aceste lucruri nu se găsesc din belşug în SUA şi oricând pe o piaţă de 400 de milioane de consumatori se va găsi un loc şi pentru alţi producători. Dar dincolo de asta, noi avem potenţial intelectual important faţă de alte ţări cu care ne comparăm în vecinătatea noastră balcanică sau baltică. Acest capital uman trebuie să fie avantajul nostru, în domeniul IT, al producerii utilajelor moderne etc. Tocmai din acest motiv avem nevoie de o angajare şi un mariaj fericit între resursele noastre locale şi tehnologiile şi investiţiile americane. Doar în acest fel îi putem aduce înapoi pe cei care au emigrat, nu de zile bune, din ţară, putem să le oferim o şansă de realizare acasă şi putem, într-un fel, să ne construim din această imensă emigraţie pentru locuri de muncă în străinătate o oportunitate de a întări statul de drept şi instituţiile care asigură funcţionarea statalităţii în Moldova. Or, în această acţiune creativă avem mare nevoie de SUA.

Vă felicit, vizita este şi meritul dumneavoastră, în calitate de ambasador...
E succesul colectiv al misiunii diplomatice şi al tuturor prietenilor noştri din SUA. Avem foarte mulţi! Sunt convins că această vizită doar va deschide începutul unei regândiri a relaţiei noastre cu SUA.

SPRIJIN PENTRU MOLDOVA

Premierul Iurie Leancă a declarat pentru Europa Liberă că vizita lui John Kerry semnifică „sprijinul SUA pentru evoluţiile democratice din Moldova“. „Este extrem de important că, după o pauză de aproape 22 de ani, un secretar de stat american va efectua o vizită, chiar şi de scurtă durată, la Chişinău. Vizita ne ne va permite să discutăm despre agenda bilaterală, problemele şi evoluţiile pe plan regional, perspectivele relaţiilor bilaterale, pe care dorim să le intensificăm, şi pe dimensiunea dialogului politic, şi să atragem investiţii americane“, a declarat prim-ministrul. Opoziţia este sceptică însă. „În Moldova au mai fost şi Joe Baiden, şi Angela Merkel, dar fără vreun rezultat. Şi asta pentru că puterea de la Chişinău se bucură de susţinerea Occidentului, dar nu şi a poporului. Niciun Moş Crăciun de tipul lui Merkel sau Kerry nu poate ajuta puterea să câştige susţinerea poporului. Pentru aceasta, guvernanţii din coaliţie trebuie să încalţe pâslele, să umble prin sate şi să le explice oamenilor ce fac şi încotro duc ţara“, a declarat pentru „Adevărul“ deputatul comunist Mark Tcaciuc.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite