James Pettit îi sugerează lui Igor Dodon să permită deplasarea militarilor la exerciţii în afara ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO presedinte.md
FOTO presedinte.md

Ambasadorul SUA la Chişinău, James Pettit, a avut o întrevedere luni, 25 septembrie, cu preşedintele Igor Dodon. În cadrul întâlnirii, diplomatul american i-a sugerat şefului statului să nu mai blocheze deplasările ostaşilor moldoveni la exerciţiile militare din afara ţării.

Într-un comunicat de presă al Ambasadei SUA se spune că cei doi oficiali au discutat despre situaţia politică curentă din Republica Moldova, precum şi o serie de aspecte bilaterale, inclusiv cooperarea în domeniul securităţii între SUA şi Republica Moldova. 

„Ambasadorul Pettit a reamintit Preşedintelui despre importanţa Republicii Moldova ca partener responsabil în domeniul securităţii în regiune, şi l-a încurajat să ia în considerare cooperarea în continuare pentru modernizarea Armatei Republicii Moldova prin instruire şi modernizarea echipamentului”, se menţionează în comunicat.

De partea cealaltă, Igor Dodon a subliniat într-o postare pe Facebook că la întrevedere au fost abordate subiecte actuale cu privire la agenda politică internă, Găgăuzia, chestiuni legate de soluţionarea diferendul transnistrean, politica externă, relaţiile bilaterale moldo-americane şi altele.

Amintim că în perioada mandatului său, Igor Dodon a interzis de mai multe ori participarea militarilor moldoveni la exerciţii peste hotare, afirmând că Moldova este ţară neutră şi că nu trebuie să participe la exerciţii comune cu NATO.

Dodon a semnat în dimineaţa zilei de vineri, 8 septembrie, un ordin prin care interzice orice tip de deplasare a militarilor moldoveni în afara ţării. Decizia şefului statului vine în contextul în care un contingent al Armatei Naţionale a plecat la exerciţii în Ucraina în pofida refuzului primit din partea comandantului suprem, Ministerul Apărării profitând de o hotârâre a Guvernului care a permis plecarea ostaşilor în ţara vecină.

Ministerul Apărării de la Chişinău a anunţat Preşedinţia miercuri, 6 septembrie, că un contingent al Armatei Naţionale, format din 57 de militari, va participa la stagiul de instruire „Rapid Trident 2017”, desfăşurat la Yavoriv, Ucraina. În calitatea sa de comandant suprem al Armatei Naţionale, Igor Dodon a interzis participarea militarilor la exerciţiile din Ucraina.

Însă, Ministerul Apărării s-a condus de hotărârea Guvernului din aceiaşi, prin care a fost aprobată participarea militarilor moldoveni la exerciţiile din Ucraina, în pofida refuzului venit de la Preşedinţie şi a anunţat din nou că militarii vor pleca la intruirile din Ucraina. 

Ulterior, Igor Dodon a suspendat hotărârea Guvernului de la Chişinău de miercuri, 6 septembrie, prin care a fost aprobată participarea militarilor moldoveni la exerciţiile din Ucraina, însă aventura nu s-a încheiat aici.

Hotârârea respectivă a Guvernului a reuşit să fie publicată în acea seară într-o ediţie specială a Monitorului Oficial, iar şeful statului a fost nevoit, tot la miez de noapte, să semneze un decret prin care a dispus inclusiv şi suspendarea hotărârii Guvernului, publicată deja în Monitorului Oficial.

În cele din urmă, ostaşii moldoveni au ajuns în Ucraina, iar liderul PDM, Vlad Plahotniuc a anunţat că guvernarea va modifica legislaţia în aşa mod ca deplasările peste hotare ale Armatei să nu mai depindă de preşedintele ţării, fapt ce l-a nemulţumit pe Igor Dodon, care a precizat că guvernarea vrea sa-i mai retragă o atribuţie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite