Iurie Roşca a renunţat la unionism în urmă cu 5 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iurie Roşca a anunţat că nu mai sprijină de multă vreme ideea unirii Basarabiei cu România. „Pentru a înţelege că RM trebuie să rămână un stat independent şi să nu se unească cu România am avut nevoie de mult timp”, a spus el în cadrul emisiunii „Без мифов” în studioul ziarului „Панорама”, conform Infotag.

Fostul lider al Partidului Popular Creştin Democrat a firmat că „anterior totul părea simplu, şi nu ne aprofundam în noţiuni de geopolitică şi etnopsihologie”. „Deja de cinci ani nu mai sunt unionist. Până nu am acumulat experienţă nu puteam înţelege că nu poţi opera cu mituri istorice. Au fost două mituri istorice: pentru unirea cu URSS şi pentru unirea cu România. Unii doreau să păstreze trecutul recent, alţii doreau să se întoarcă cu 50 de ani în urmă. Dar atunci nu era într-atât de evident că trecutul nu se repetă”, a spus Roşca, precizând că „societatea, ca şi orice cetăţean, învaţă din greşelile proprii”.

Fiind întrebat despre cauzele faptului că politicienii de pe ambele maluri ale Prutului până în prezent folosesc retorica unionistă, Roşca a explicat că „ei doar acumulează puncte pe ideea de unire în rândurile cetăţenilor Moldovei cu paşapoarte româneşti”. „Ipotetic, putem presupune şi riscul unei intervenţii militare (din partea României – „I”). Dar, conform dreptului internaţional pentru unirea a două state este necesar de a desfăşura un referendum naţional şi acordul ţărilor-vecine. Nu trebuie să uităm şi de reacţia locuitorilor din Găgăuzia, Bălţi şi alte regiuni ale RM. Iar România la moment are destule probleme”, a menţionat Roşca. Liderul PPCD afirmă că „politicienii moldoveni care fug la Bruxelles, Washington sau Moscova, pentru a se poza cu politicieni importanţi îi provoacă scârbă”. „Nu este corect şi patriotic. Dacă vrei să reprezinţi Moldova în dialogul cu Rusia sau cu UE, trebuie să pui în joc tot, pentru a fi perceput ca reprezentat al poporului tău, nu al altei ţări”, a conchis el.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite