Iurie Leancă, pentru Deutsche Welle: „Fără europeni nu vom reuşi să reformăm justiţia“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iurie Leancă a oferit detalii despre discuţia de la Berlin, cu cancelara Angela Merkel, într-un interviu acordat pentru DW. Liderul PPEM a declarat că la întrevederea cu oficialul german i-a prezentat situaţia politică din Republica Moldova în preajma alegerilor prezidenţiale, care sunt priorităţile sale în calitate de candidat, precum şi soluţiile pentru principalele probleme cu care se confruntă Moldova.

„Am pornit de la ideea că interesul naţional ar putea fi formulat în felul următor - să ducem o viaţa mai bună, mai decentă la noi acasă. Acest deziderat poate fi realizat doar printr-o mişcare spre Vest, spre Occident, fiindcă asta înseamnă bunăstare, prosperitate, stabilitate. Exemplul Statelor Baltice sau al României, ca să nu mergem prea departe, e foarte grăitor în acest sens. Bineînţeles, pentru a trăi bine şi a ne integra în Occident, pentru a prelua experienţele şi a beneficia de sprijin politic şi financiar e nevoie să găsim soluţii pentru problemele cheie”, a afirmat Iurie Leancă în interviu.

Iurie Leancă a susţinut că principala problemă a Moldovei este corupţia şi justiţia anchilozată în mentalităţi învechite, cu interese obscure. El şi-a exprimat convingerea că fără susţinerea şi presiunea Occidentului, reforma justiţiei nu va putea fi realizată.

„Aceste subiecte le-am discutat şi la Berlin, dar le voi discuta şi la Bruxelles cu liderii Comisiei Europene. Acestea sunt obiectivele mele principale nu doar în campania electorală, dar şi ca viitor preşedinte, în cazul în care voi câştiga alegerile. Relaţiile externe, care ţin de competenţa preşedintelui, dar şi reforma în Justiţie trebuie să fie priorităţi absolute”, a spus liderul PPEM.

De asemenea, Iurie Leancă a fost întrebat cum va convinge electoratul din Republica Moldova că subiectele de politică externă sunt vitale în contextul unei perpetue instabilităţi politice, economice şi financiare interne.

„Reforma justiţiei, lupta împotriva corupţiei, depolitizarea instituţiilor de drept, în mod special - toate acestea urmează să ne ajute să aducem prosperitate. În momentul în care nu vor mai exista tot felul de "scheme" în diferite domenii, nu vor mai fi trucate licitaţii, vor fi plătite impozitele la buget, vor veni bani din afară, aşa ca în perioada în care am fost prim-ministru. În 2014 am primit cea mai mare contribuţie la buget din partea Comisiei Europene, de la Berlin, Bucureşti ş.a.m.d. Sunt probleme cheie pentru viaţa noastră internă. Le putem rezolva împreună şi cu sprijinul partenerilor din Occident. Aceasta este formula consacrată, care şi-a demonstrat viabilitatea pentru cetăţean”, a declarat Iurie Leancă.

Oficialul s-a referit şi la problemele sociale, la dezamăgirea electoratului de clasa politică.

„Nu mai există încredere în cuvintele, în promisiunile candidaţilor. Tot ce pot să spun eu este că am făcut tot ce am promis. Am promis regimul fără vize în UE - l-am obţinut. Am promis Acordul de Asociere - l-am semnat anul trecut. Am promis că vom face reforma - iată că am sprijinul din Occident, ceea ce este foarte important. Exemplul României este unul foarte bun, modul în care a început sa fie acolo reformată justiţia cu succes”, a conchis Iurie Leancă.

În interviul pentru DW Iurie Leancă s-a referit şi la alte aspecte ale realizării obiectivelor pentru stabilizarea situaţiei interne, inclusiv despre puterea politică şi voinţa politică. Textul integral al interviului îl puteţi găsi aici.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite