Iurie Leancă a solicitat retragerea forţelor armate ruseşti de pe teritoriul Republicii Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iurie Leancă afirmă că Republica Moldova a ales integrarea europeană FOTO GOV .MD
Iurie Leancă afirmă că Republica Moldova a ales integrarea europeană FOTO GOV .MD

Premierul Iurie Leancă a reiterat, în cadrul discursului cu ocazia celei de 68-a sesiune a Adunării Generale ONU de la New York, apelul de retragere definitivă a forţelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, în conformitate cu angajamentele internaţionale corespunzătoare.

„Reintegrarea Republicii Moldova este prioritatea strategică a Guvernului. Acesta prevede consolidarea populaţiei de pe ambele maluri ale Nistrului în jurul obiectivelor comune, oferindu-le oamenilor un viitor mai bun. Aceasta înseamnă, de asemenea, eliminarea provocărilor, asigurarea drepturilor fundamentale ale omului şi a securităţii în regiune“, a menţionat Leancă.

„Pentru Republica Moldova, dezvoltarea durabilă este singura modalitate de a asigura o viaţă decentă pentru cetăţenii săi. Pentru aceasta trebuie să asigurăm dezvoltarea economică, securitatea energetică, dar şi un mediu ecologic”, a declarat prim-ministrul Iurie Leancă, în cadrul celei de-a 68-a sesiuni a Adunării Generale ONU, care s-a desfăşurat la New York, Statele Unite ale Americii.

Şeful Guvernului a accentuat rolul instituţiilor internaţionale în asigurarea drepturilor omului în Republica Moldova şi a reiterat că acest obiectiv este unul prioritar pentru ţara noastră.

„Republica Moldova promovează un program intens şi cuprinzător de reforme în domeniile: politic, economic, instituţional, legislativ, demografic, judiciar şi altele. Avem un angajament ferm de a construi un stat de drept, bazat pe principii de transparenţa şi responsabilitate. Prin aceste eforturi deloc uşoare, am devenit un partener credibil pe plan internaţional şi suntem determinaţi să avansăm pe această cale în continuare“, a mai spus premierul, care a menţionat că obiectivul strategic al ţării noastre – integrarea europeană, care deschide noi perspective pentru cooperarea internaţională în toate domeniile.

În cadrul vizitei în SUA, premierul Iurie Leancă a avut un şir de întrevederi bilaterale. Şeful Cabinetului de miniştri de la Chişinău şi-a început vizita cu o întrevedere cu preşedintele Consiliului Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, înaltul reprezentant pentru Politică Externă şi de Securitate, Catherine Ashton, cu secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland. Oficialii au discutat despre relaţiile bilaterale şi agenda europeană a Republicii Moldova. 

Preşedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, l-a asigurat pe premierul moldovean că  „Summitul de la Vilnius va fi un succes pentru Republica Moldova“.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite