Istoricul Gheorghe Cojocaru: Într-un an în care avem alegeri, tema unirii este transformată în armă electorală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO europalibera.org
FOTO europalibera.org

Într-un an electoral, tema unirii, odată ce nu poate fi ocolită sau interzisă, este infamată şi transformată într-o armă electorală, iar toate aceste ameninţări şi înfierări de la cel mai înalt nivel tensionează climatul din societate, împarte oamenii în buni şi răi, în loc să-i apropie. De această părere este istoricul şi publicistul Gheorghe Cojocaru.

Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN, Gheorghe Cojocaru a declarat că de la începutul acestui an, una după alta, diverse localităţi, sate, centre raionale, suburbii, prin aleşii lor locali, se pronunţă în mod public pentru alipirea actualei Republici Moldova la România, aşa cum se întâmpla o sută de ani în urmă, când Basarabia de atunci devenea parte componentă a Regatului României. 

În opinia sa, declaraţiile pe care primarii şi consilierii locali le semnează şi le fac publice se alimentează din sentimentul de bucurie de a marca, simbolic, este adevărat, împreună cu întreg spaţiul românesc, Centenarul Marii Uniri.

Cât ţine de anunţul Preşedinţiei că tot mai multe sate ar fi votat alte declaraţii, împotriva unirii, dar şi că însuşi preşedintele Igor Dodon cere tragerea la răspundere a celor care votează simbolic aceste declaraţii de unire, istoricul a menţionat că într-un an electoral, tema unirii este infamată şi transformată într-o armă electorală. Iar toate aceste ameninţări de la cel mai înalt nivel tensionează climatul din societate, împarte oamenii în buni şi răi, în loc să-i apropie.

„Unii, afectaţi de o eclipsă de mentalitate, chiar sunt gata să pună mâna pe arme, pentru a trage în vecinii din satul de alături. Pe de altă parte, din când în când, se dau nişte statistici anti-unire, dar deocamdată n-a văzut nimeni cum arată o declaraţie a celor care se pronunţă astfel şi cine sunt cei care le semnează. Nu dialogul şi buna înţelegere sunt cele care contează, cu regret, ci setea de a vâna duşmani ai statalităţii şi de a-i exclude din societate” , a notat publicistul.

Întrebat ce rol au, totuşi, aceste declaraţii pentru unire, odată ce sunt simbolice, iar pe de altă parte, ele stârnesc un val de critici şi nemulţumiri din partea forţelor de stânga, Gheorghe Cojocaru a spus că este un drept al acestor oameni, cetăţeni şi ei ai Republicii Moldova. Un drept să-şi manifeste sentimentele într-un cadru legal şi paşnic, fără să obstrucţioneze într-un fel sau altul buna activitate a primăriilor şi consiliilor locale şi fără să pună în dificultate administrarea treburilor publice, în general.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite