Ion Tăbârţă: Oricare ar fi coaliţia de guvernare, aceasta va implica PDM

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Expertul IDIS „Viitorul” Ion Tăbârţă consideră că se conturează trei scenarii cu privire la viitoarea coaliţie de guvernare, printre care o alianţă între Partidul Democrat şi Partidul Socialiştilor. Un alt scenariu ar fi PDM, Partidul „Şor”, independenţii şi o parte din deputaţii transfugi de la PSRM, iar al treilea, care în opinia analistului este puţin probabil din lipsa resurselor financiare – alegeri anticipate, transmite IPN.

În cadrul emisiunii „15 minute de realism economic”, Ion Tăbârţă a declarat că deocamdată nu este clar care va fi coaliţia de guvernare. Cert este că, oricare ar fi ea, va implica Partidul Democrat.

În perioada iniţială după alegeri, la adresa Blocului electoral ACUM se vine cu propuneri mai mult formale pentru a demonstra partenerilor externi că blocul a adoptat o poziţie intransigentă. Şi pentru o viitoare stabilitate politică şi economică a Republicii Moldova se merge la consens între PDM şi PSRM pentru a avea continuitate. În culise se vorbea despre anumite persoane la funcţia de premier şi pentru fotoliile din Guvern.

Potrivit analistului, între timp a intervenit „un scurt circuit” din exteriorul ţării. A fost aşa-zisa vizită de odihnă la Moscova a preşedintelui Igor Dodon, care a rămas învăluită de mister. O a doua vizită a fost a Zinaidei Greceanîi, imediat după propunerea făcută de către PSRM Blocului ACUM.

Ion Tăbârţă menţionează că întrebarea este în ce constă acest „scurt circuit” dintre PSRM şi Moscova. Kremlinul este împotriva unei alianţe între PSRM şi PDM, punând accentul pe alegerile anticipate. În opinia sa, nu în zadar, în ultimul timp, în mass media rusească au apărut filmele denigratoare la adresa preşedintelui PDM, Vladimir Plahotniuc. Or Moscova este de acord cu o asemenea coaliţie, dar nu este mulţumită de condiţiile ei. Totodată, de la Bruxelles s-a dat clar de înţeles că o alianţă cu PSRM va stopa multe din proiectele UE, iar de asistenţa financiară nici nu va putea fi vorba. În plus, PDM are şi o relaţie special cu PSD-ul din România şi nu este exclus că va trebui să explice Bucureştiului o eventuală alianţă de guvernare cu socialiştii.

În urma alegerilor parlamentare din 24 februarie, Partidul Socialiştilor a obţinut 35 de mandate de deputat, Partidul Democrat a obţinut 30 de mandate, Blocul electoral ACUM a câştigat 26 de mandate, iar Partidul Şor – şapte. De asemenea, în legislativ au acces trei candidaţi independenţi. PDM a lansat invitaţii la discuţii în vederea constituirii unei majorităţi pentru reprezentanţii Blocului ACUM, însă aceştia au refuzat. Ulterior, democraţii au lansat o invitaţie repetată, care de asemenea a fost respinsă. Blocul ACUM a respins şi invitaţia PSRM de a purta discuţii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite