Ion Dron susţine că există temei ca Igor Dodon să fie suspendat din funcţie: Intenţia de a nu executa hotărârile CC înseamnă încălcarea Constituţiei!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Preşedintele Centrului de Iniţiative şi Monitorizare a Autorităţilor Publice, Ion Dron, a afirmat joi, 26 ianuarie, într-o postare pe Facebook, că există temei ca Parlamentul să iniţieze procedura de suspendare din funcţie a şefului statului. Motivul invocat de Dron constă în încălcarea Articolului 6 din Constituţia Republicii Moldova de către Dodon, atunci când a pronunţat public intenţia de a nu executa hotărârile CC, CSM şi ale Guvernului.

„Intenţia, public anunţată, a preşedintelui Dodon de a nu executa Hotărârile Curţii Constituţionale, Hotărârile Consiliului Superior al Magistraturii şi Hotărârile de Guvern atunci când nu-i convin lui, în traducere juridică înseamnă încălcarea flagrantă a dispoziţiilor art.6 din Constituţie privind separaţia şi colaborarea puterilor ”În Republica Moldova puterea legislativă, executivă şi judecătorească sunt separate şi colaborează în exercitarea prerogativelor ce le revin, potrivit prevederilor Constituţiei”, afirmă Ion Dron.

Avocatul a mai adăugat că încălcarea articolului 6 din Constituţie „este un temei motivat pentru ca Parlamentul să pună în acţiune puterea mecanismului de corecţie a unui preşedinte certat cu Constituţia”.

„Mecanism conţinut în dispoziţiile în art.89 din Constituţie care prevede următoarele:
(1) În cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, Preşedintele Republicii Moldova poate fi suspendat din funcţie de Parlament, cu votul a două treimi din deputaţi.
(2) Propunerea de suspendare din funcţie poate fi iniţiata de cel puţin o treime din deputaţi şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţa Preşedintelui Republicii Moldova. Preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută.
(3) Dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui”, a subliniat Dron.

Ion Dron e de părere că suspendarea şefului statului „ar fi dovada maturităţii republicii parlamentare, organizarea referendumului ar fi un exerciţiu de verificare a capacităţilor puterii executive, iar referendumul propriu zis ar fi un examen de discernământ social pentru fiecare dintre noi”.

Amintim că pe 16 ianuarie, preşedintele PL, Mihai Ghimpu, a anunţat că va începe procedura de suspendare a preşedintelui Igor Dodon, din cauză că acesta ar fi încălcat Constituţia atunci când l-a felicitat pe liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselskii. În opinia lui Ghimpu, prin aceste acţiuni Dodon a recunoscut independenţa Transnistriei.

În acest sens, liberalii au solicitat partenerilor de la guvernare, în special celor din PDM să-i susţină pe acest subiect.

„Aşteptăm, mai întâi, ca Partidul Liberal să prezinte în cadrul coaliţiei, în detaliu, argumentele care stau la baza acestei iniţiative. Dacă exista elemente care induc riscul unei posibile încălcări ale legii fundamentale, PDM ar putea semna un demers către Curtea Con stituţională, aşa cum prevede legea în astfel de situaţii,  prin care să cerem opinia în ceea ce priveşte o eventuală încălcare a Constituţiei. În funcţie de răspunsul Curţii Constituţionale, vom decide acţiunile de mai departe împreună cu colegii de Coaliţie”, se arată într-un comunicat de presă al PDM”, se arăta în comunicatul de presă al PDM.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite