Iohannis: România va ajuta Republica Moldova cu condiţia continuării reformelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis şi NIcolaeTimofti FOTO Presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său moldovean Nicolae Timofti, că Republica Moldova poate miza, în continuare, pe sprijinul României pe drumul intergrării europene, inclusiv, la nivel financiar şi sub formă de ajutor umanitar.

Iohannis a spus că vizita preşedintelui Nicolae Timofti, care se află la final de mandat, are loc într-un context dificil pentru Chişinău, având în vedere situaţia politică, transmite Mediafax. "Am avut convorbiri foarte bune, foarte profunde şi cu această ocazie am evaluat situaţia din Republica Moldova şi situaţia din Europa", a spus Iohannis.

El a mai spus că a primit asigurări că Parlamentul de la Chişinău, care va începe sesiunea joi, va susţine demersurile noului Guvern de reformare, demersuri de care depinde şi sprijinul financiar al României.

Iohannis a declarat că se va acorda un ajutor umanitar, până se va ajunge la un acord privind împrumutul rambursabil.

Şeful statului a spus că este evident că sprijinul pe care România doreşte să-l dea, în special în domeniul finanţelor- împrumutul rambursabil şi ajutorul umanitar-trebuie să vină în măsura în care reformele vor fi implementate. El a mai spus că, din acest punct de vedere, a primit asigurări că măsurile sunt fezabile, iar unele au fost deja puse în practică.

"Este evident că sprijinul pe care dorim să-l dăm Republicii Moldova, în special în privinţa finanţelor, este vorba de un împrumut rambursabil şi un ajutor umanitar nerambursabil, trebuie să vină în situaţia în care şi noi constatăm progrese în ce priveşte abordarea publică din Republica Moldova (...)Aceste lucruri le-am discutat şi cred că pot să spun că suntem pe aceeaşi lungime de undă şi credem că aceste lucruri nu numai că sunt necesare, dar că sunt de aşteptat, sunt fezabile şi am aflat cu bucurie că unele din condiţii sunt deja puse în practică, iar domnul preşedinte m-a asugurat că Parlamentul Republicii Moldova, care începe să lucreze în sesiune de mâine (joi – n.r.), este pregătit să sprijine noul guvern pentru a îndeplini condiţiile la care s-a angajat noul guvern. (...) Pe scurt puteţi, domnul preşedinte, să contaţi pe noi, suntem aproape, suntem hotărâţi să vă sprijinim în drumul pe care la început Republica Moldova de câţiva ani buni, drumul pro-european", a mai spus preşedintele.

De asemenea, el a mai precizat că este nevoie de mai multe proiecte comune, mai ales pentru a oferi Rep. Moldova surse alternative de energie. Întrebat dacă este convins că România va acorda împrumutul de 150 de milioane de euro Republicii Moldova, Iohannis a amintit că a trimis anul trecut legea Parlamentului pentru reexaminare pentru că în momentul respectiv la Chişinău conducerea Executivului era asigurată prin interimat.

"Republica Moldova are un nou guvern, are un prim-ministru pe care l-am întâlnit şi care mi se pare hotărât să pună în practică ceea ce a promis şi aşteptăm primii paşi foarte concreţi pe calea reformei, după care fără îndoială vom putea să purcedem la acordarea primei tranşe. Aici este vorba de condiţii care ţin de exemplu de bună guvernanţă bancară, de independenţa justiţiei, dar şi de lucruri foarte concrete, de aprobarea unui aşa numit roadmap cu Fondul Monetar Internaţional", a mai spus Iohannis.

Preşedintele a mai spus că nu ştie cât ar putea dura procesul, motiv pentru care România a decis să acorde Republicii Moldova un grant nerambursabil pentru a veni în sprijinul cetăţenilor. "Până la urmă, cei care au nevoie de ajutor urgent sunt cetăţenii din Moldova cu situaţii complicate şi în acest sens este gândit ajutorul umanitar, care vine să suplinească anumite măsuri, până când se ajunge la un acord pentru împrumutul rambursabil", a explicat şeful statului.

Criza economică şi politică prin care trece Republica Moldova nu a afectat relaţiile de cooperare cu România, mai mult chiar, problemele prin care trece au apropiat-o mai mult de statul vecin, transmite IPN.

Nicolae Timofti a menţionat că relaţiile privilegiate între cele două state se exprimă prin proiectele în desfăşurare şi altele care urmează. „Sprijinul constant şi valoros pe care România ni-l acordă este de necontestat. Îmi doresc ca România să participe şi mai departe la asigurarea independenţei energetice. Apropierea noastră economică, politică şi informaţională trebuie să fie un deziderat pentru următorii ani”, a declarat preşedintele moldovean la conferinţa de presă de după întrevedere.

Răspunzând la întrebările jurnaliştilor, Nicolae Timofti a pus că regretă că nu s-a reuşit implementarea pe deplin a Acordului de Asociere cu UE, dar crede că poporul Republicii Moldova mereu va alege în Parlament forţe pro-europene şi că dezideratul apropierii de UE va fi realizat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite