Igor Dodon planifică încă o întrevedere cu Putin, dar şi o vizită la Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO presedinte.md
FOTO presedinte.md

Igor Dodon se va întâlni pe 11 octombrie, la Soci, cu Vladimir Putin, în cadrul summitului şefilor de state din CSI. Totodată, şeful statului planifică să meargă în luna octombrie sau noiembrie la Bruxelles pentru o discuţie despre viitorul relaţiilor moldo-europene, vizită care este coordonată acum cu biroul înaltului reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate, vicepreşedintele Comisiei Europene, Federica Mogherini.

Declaraţii în acest sens au fost făcute în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN.

Şeful statului a menţionat că la întrevederea de lucru cu omologul său rus urmează să fie abordate subiecte de pe agenda bilaterală. Cât ţine de vizita de lucru de la Bruxelles, Igor Dodon a declarat că va avea loc un schimb de opinii referitor la ceea ce se întâmplă în Republica Moldova, inclusiv în ceea ce ţine votul mixt.

Preşedintele s-a referit şi la cererea Guvernului de a se discuta la ONU retragerea trupelor străine de pe teritoriul Republicii Moldova, menţionând că este vorba despre „o acţiune de PR în contextul luptei geopolitice între Rusia şi Statele Unite”.

Igor Dodon a declarat că a discutat de mai multe ori cu preşedintele rus Vladimir Putin despre situaţia trupelor din Transnistria şi a misiunii de menţinere a păcii. În opinia sa, această problemă va fi rezolvată odată cu găsirea unei soluţii politice pentru problema transnistreană.

Igor Dodon a criticat din nou intenţia de a deschide un birou NATO la Chişinău, pentru că nu ar contribui, în opinia sa, la „soluţionarea crizei transnistrene”. „Pe teritoriul unui stat neutru nu trebuie să fie nici armată rusă, nici oficiu NATO”, a insistat preşedintele. Şeful statului a acuzat din nou Guvernul şi majoritatea parlamentară că „blochează” iniţiativele prezidenţiale şi că ar fi redus prerogativele preşedintelui.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite