Igor Corman: „Anul 2014 nu va fi un an uşor pentru Republica Moldova“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul 2014 nu va fi un an uşor pentru Republica Moldova atât pe plan intern, cât şi pe plan extern, deoarece vor avea loc alegeri parlamentare ordinare, dar şi alegeri în Parlamentul European.

De aceea autorităţile moldoveneşti trebuie să facă tot posibilul ca să semneze Acordul de Asociere cu UE, să obţină regim liberalizat de vize, iar pe plan intern cetăţenii să simtă aceste schimbări. Declaraţiile aparţin preşedintelui Parlamentului, Igor Corman, şi au fost făcute în cadrul emisiunii „Moldova în Direct”, la postul naţional de televiziune Moldova 1, potrivit IPN.

Igor Corman s-a referit la reformele care trebuie să le realizeze Moldova pentru ca să obţină semnarea Acordului de Asociere, dar şi liberalizarea regimului de vize. Este vorba de reforma în domeniul justiţiei, reforma Procuraturii Generale şi lupta cu corupţia. „Aici trebuie să dăm lovitura cea mare, este datoria Parlamentului ca să facem aceste modificări la legislaţie. Parlamentului îi revine nu doar rolul de a dopta aceste legi, dar suntem responsabil de controlul implementării lor. Cred că până în vara 2014 avem foarte mult de lucru în Parlament, din toamnă gândurile şi privirile vor fi aruncate spre campanie electorală”, a spus Igor Corman. Preşedintele legislativului a menţionată că în toamnă trebuie să aibă loc ratificarea Acordului cu UE şi ar putea să fie organizat o şedinţă specială a Parlamentului pentru dezbaterea acestui Acord.

Referitor la Summitului de la Vilnius, Igor Corman a spus că acest eveniment este o etapă importantă pentru Moldova, după care trebuie să nu se producă opriri, ci lucrurile să meargă mai departe. Igor Corman a spus că va fi prezent la Summit, iar pe 28 noiembrie va ţine un discurs despre acţiunile post-Vilnius. În seara aceleaşi zile, va începe o altă reuniune la Sankt Petersburg. Aici va avea loc Adunarea Parlamentară CSI.

„Am considerat important pentru noi ca să reuşesc să particip şi la această adunare. Va fi o ocazie bună ca să adresez un mesaj participanţilor”, a spus Igor Corman. Şeful legislativului va avea mai multe întrevederi, inclusiv cu preşedintele Dumei de Stat a Rusiei, cu preşedintele parlamentului Kazahsatanului şi alţii. „Cred că este foarte important în acest context să folosim toate ocaziile ca să venim cu mesajele noastre pentru a fi înţeleşi mai bine”, a spus preşedintele Parlamentului.

Mâine la Vilnius va începe Summitul Parteneriatului Estic, la care Republica Moldova va parafa Acordul de Asociere.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite