Igor Boţan, satisfăcut de activitatea comisiei de preselecţie a procurorului general. Ştefan Gligor: Procedura a fost una superficială

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT, Igor Boţan, care a făcut parte din comisia de preselecţie a candidaţilor pentru funcţia de procuror general, susţine că este pe deplin satisfăcut de modul în care a funcţionat comisia, în ciuda criticilor lansate în societate după anunţarea celor patru candidaţi care au trecut la următoarea etapă a concursului, transmite IPN.

Potrivit lui, comisia a fost unită şi nu au existat neînţelegeri şi nemulţumiri în interiorul acesteia. Pe de altă parte, unul dintre candidaţii la această funcţie, expertul Ştefan Gligor, este de părere că concursul nu a fost organizat suficient de bine şi că procedura de examinare şi preselectare a candidaţilor a fost una destul de superficială.


„Comisia a fost unită, nu au existat neînţelegeri şi nemulţumiri între membrii comisiei. Toţi membrii comisiei şi-au desfăşurat activitatea în strictă conformitate cu regulamentul şi cu legislaţia”, a declarat Igor Boţan în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la postul de televiziune TV8.

Potrivit lui, candidaţii au fost evaluaţi după o grilă de punctaj. Fiecare candidatură a fost supusă votului în cadrul comisiei şi putea să treacă în următoarea etapă, dacă avea cel puţin patru din cele şase voturi ale membrilor comisiei. „Nimeni nu a cerut recuzarea membrilor comisiei. Deci, se prezumă că candidaţii au avut încredere în membrii comisiei. Oamenii din comisie au lucrat de o manieră colegială”, a declarat Igor Boţan. Potrivit lui, faptul că activitatea acestei comisii este criticată demonstrează că aceasta a fost independentă şi nu a fost influenţată.

Răspunzând la criticile apărute în spaţiul public după anunţarea celor patru candidaţi care au trecut în următoare etapă, Igor Boţan răspunde că astfel a fost regulamentul concursului şi legislaţia în vigoare. Potrivit lui, comisia nu putea să se conducă de presupuneri şi deducţii referitor la activitatea unor candidaţi, fără să aibă în faţă decizii ale instanţelor de judecată.

Expertul Ştefan Gligor, candidat la funcţia de procuror, care nu a trecut în următoarea etapă a concursului, este de părere că însăşi procedura de examinare şi preselectare a candidaţilor a fost una destul de superficială şi că a fost organizată cu câteva greşeli de logică generală. „Primul lucru, ca să ai candidaţi integri într-un concurs, este credibilitatea comisiei şi timpul rezonabil pe care îl ai să aplici cu un dosar. Asta înseamnă că mai întâi trebuie să constitui comisia şi ea să declare începutul concursului de preselecţie şi de depunere a dosarelor, acordând un termen. Această etapă iniţială s-a făcut greşit. A fost mai întâi lansat concursul şi după aceea a fost anunţată componenţa comisiei”, a declarat candidatul. În opinia lui, aceasta este prima greşeală a Ministerului Justiţiei care a organizat etapa de preselecţie a candidaţilor.

Ştefan Gligor se întreabă de ce în următoarea etapă au trecut unii oameni în declaraţiile de avere ale cărora sunt indicate informaţii vădit false. În această ordine de idei, candidatul este de părere că Guvernul ar trebui să intervină şi să amâne rezultatele concursului.

După etapa interviului, care s-a desfăşurat timp de două zile, Ministerul Justiţiei a anunţat că în finala concursului pentru ocuparea funcţiei de procuror general au ajuns patru din cei 16 candidaţi, care au promovat etapa întâi a concursului. În „lista scurtă” a candidaţilor au ajuns Oleg Crîşmaru, Vladislav Gribincea, Veaceslav Soltan şi Alexandr Stoianoglo. Ieri seara, prim-ministra Maia Sandu a cerut comisiei de preselectare să verifice de urgenţă informaţia publicată în presă şi să examineze oportunitatea reevaluării listei scurte „în contextul apariţiei unor informaţii noi despre integritatea unui candidat din lista preselectată pentru concurs”.

Conform legislaţiei, Consiliul Superior al Procurorilor urmează să aleagă un singur candidat din „lista scurtă” pe care să îl înainteze pentru aprobare de către preşedintele ţării.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite