Hai moldoveni, alegeţi democraţia, votaţi împotriva „moliei” în Basarabia

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moldovenii pot să-şi scrie singuri istoria. În contextual geopolitic şi geostrategic actual, cu o Rusie agresivă, în expansiune vizibilă, care încalcă normele şi tratatele internaţionale, drepturile popoarelor, drepturile cetăţenilor şi libertatea naţiunilor sub şenilele blindatelor, Republica Moldova se află la răscruce.

Cetăţenii celui de-al doilea stat românesc pot alege liber, constrânşi sau manipulaţi şibertatea, democraţia, statul de drept, drumul spre prosperitate sau Cizma roşie pe grumaz. Totul depinde de voturile cetăţenilor moldoveni.

În decurs de câteva săptămâni, românii, indiferent în ce parte a lumii trăiesc aceştia, au fost chemaţi şi au avut şi au dreptul să decidă asupra sorţii şi ţării lor. Întâi în România, la alegerile prezidenţiale, unde au ales calea democraţiei, majoritatea votând împotriva reprezentanţilor partidelor de stânga, împotriva „ciumei roşii”. Acum, cetăţenii celui de-al doilea stat românesc, moldovenii, au posibilitatea şi dreptul de a alege calea pe care se va îndrepta ţara lor: înainte, pe drumul Europei şi al lumii civilizate sau înapoi, pe drumul roşu al Moscovei?

Ei singuri vor hotărî acest lucru şi nimeni altcineva. La cât au avut de suferit în gulagul sovietic, când au fost exterminaţi sub toate formele şi în toate felurile de marele imperiu de la răsărit, care a anexat Basarabia cu forţa armelor, urmărindu-se dispariţia identităţii, culturii şi seminţiei românilor, ne-am aştepta ca cetăţenii Republicii Moldova să aleagă democraţia. Aşa ar fi firesc.

Dar calea democraţiei este foarte greu de ales şi mai greu de urmat. Bătălia pentru Basarabia este foarte grea şi extrem de dură. Fără menajamente şi, mai ales, fără scrupule. Forţele răului sunt foarte puternice. Mai ales când „Molia” de la răsărit are planuri mari cu acest colţ de rai, cu oameni obidiţi de istorie şi de forţa armelor. Mai ales atunci când o bună parte din clasa politică, din factorii de decizie, din economie, dintre instituţiile importante ale statului moldovean sunt controlate sau influenţate de forţele nedemocratice.

De câtva timp, am impresia, fără să fi fost la faţa locului, că oraşul Chişinău este o capitală a spionilor de tot felul. Mi se pare un camp de bătălie al agenţilor aparţinând diverselor puteri ale lumii, care se luptă pentru interesele lor, fără mănuşi şi fără menajamente. Fără scrupule. Ca la război. Un război al informaţiilor, al dezinformării şi manipulării. Un război cu învinşi şi învingători, cu vicime, cu sânge. Miza câştigării Republicii Moldova în contextual actual este imensă.

Alegerea moldovenilor este cu atât mai grea cu cât sunt mai ameninţaţi de consecinţe dacă vor vota cumva, pentru democraţie. Alegerea moldovenilor este cu atât mai grea cu cât sunt ameninţaţi mai tare cu  deschiderea cutiei Pandorei de către ”molie.” Alegerea moldovenilor este cu atât mai grea cu cât sunt ameninţaţi cu ruperea teritoriului, ameninţaţi cu forţa armelor, ameninţaţi cu distrugerea, ameninţaţi cu „ucrainizarea”. Alegerea moldovenilor este cu atât mai grea pentru că acest teritoriu face parte din planurile şi hărţile de control ale noului imperiu roşu de la răsărit.

Cu toate acestea, sunt convins că majoritatea cetăţenilor moldoveni cu drept de vot, învăţaţi de-a lungul deceniilor cu tot felul de ameninţări şi cu cizma roşie pe grumaz, vor şti să aleagă spre binele lor. Vor şti să aleagă spre binele copiilor lor. Vor şti, ca majoritatea românilor de altfel, să aleagă pentru supravieţuirea lor.

Nu le va fi uşor, dar sunt convins că vor reuşi să aleagă binele. Sunt sigur că moldovenii răspândiţi în toate colţurile lumii, care au văzut şi început să trăiască într-o democraţie, care fac diferenţa între bine şi rău, vor alege să meargă pe calea democraţiei în ciuda tuturor riscurilor de care sunt conştienţi că sunt ameninţaţi.

La fel cum cetăţenii moldoveni cu cetăţenie română, care au reuşit să pună umărul acum două săptămâni, la împingerea României şi rămânerea ei pe calea democraţiei, aşa vor vota şi pentru Republica Moldova. Este singura opţiune viabilă. Calea democraţiei, a statului de drept, calea Europei este singura şansă şi opţiune viabilă pentru Republica Moldova. Nu trebuie ratată.

Numai aşa pot alege libertatea, demnitatea şi prosperitatea. Cetăţenii moldoveni, în special tinerii care reprezintă viitorul, merită şi au tot dreptul să-şi hotărască soarta.

Hai moldoveni, votaţi calea democraţiei, votaţi Europa, votaţi libertatea!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite