Ghenadie Cosovan : Reforma MAI s-a soldat cu distrugerea sistemului poliţienesc şi îndepărtarea poliţiei de societate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţia la sărbătoarea "Ziua naţională a vinului" FOTO: Alexandru Tarlev
Poliţia la sărbătoarea "Ziua naţională a vinului" FOTO: Alexandru Tarlev

Ghenadie Cosovan, fostului vice-ministru de interne, consideră că reforma MAI s-a soldat cu distrugerea sistemului poliţienesc şi îndepărtarea poliţiei de societate, transmite IPN.

Ghenadie Cosovan a adus acuzaţii ministrului de interne, acum în exerciţiu, Dorin Recean, pentru faptul că ar fi promovat în funcţiile cheie diletanţi, în timp ce profesioniştii au fost ignoraţi. „Începând cu anul 2013, au fost susţinuţi diletanţi şi aventurieri care au venit în poliţie pentru a-şi satisface interesele personale meschine. Au fost cazuri când pe parcursul unui an unele din aceste persoane au fost avansaţi de la gradul de locotenent-major la cel de locotenent-colonel, fără ca persoana respectivă să fi participat cel puţin la o reţinere” a explicat Cosovan. 

Acesta a subliniat că există chiar şi un ministru-adjunct de interne, care a primit gradul de colonel peste noapte , fără ca să fie comis cel puţin o faptă eroică. ”Între timp, poliţişti ai căror merite au fost recunoscute chiar şi pe plan internaţional, au fost înlăturaţi din sistem”, a menţionat fostul funcţionar. 

Colonelul Cosovan consideră că a fost comisă o greşeală şi atunci când inspectorii de sector au fost scoşi din subordinea administraţiei publice locale. „Acum primarul nu are nici o pârghie în lupta cu criminalitatea şi asigurarea ordinii publice, aşa cum prevede mandatul. Deşi trebuie s-o facă, primarul nu are pârghii pentru a lupta cu comerţul stradal, publicitatea neautorizată sau comercializarea mărfurilor contrafăcute”, a afirmat Cosovann.

Acesta consideră o gafă şi în faptul că poliţiştilor le-au fost anulate înlesnirile pentru locuinţă şi raţia alimentară. „Dacă anterior un poliţist putea să supravieţuiască, acum acest lucru este imposibil. Salariul poliţistului este de trei mii de lei, iar din aceşti el trebui să achite gazda, să-şi întreţină familia, să-şi procure uniformă şi rechizite de birou, ba chiar şi să facă bacul pentru maşina de serviciu”, a adăugat colonelul.

image

Ghenadie Cosovan mai susţine că poliţia a devenit extrem de politizată. „Este mai grav ca în perioada guvernării comuniste. Atunci Voronin a declarat la şedinţa unui colegiu al MAI că orice poliţist va fi demis dacă va îndrăzni să devină membru de partid şi şi-a onorat promisiunea. Acum avem situaţii când şefi de poliţie sunt membri de partid şi chiar participă la şedinţe de partid”, a explicat fostul funcţionar.

Cosovan a amintit că există mai multe candidaturi pentru funcţia de ministru de interne în viitorul Guvern, dar cel mai probabil va fi acceptată candidatura unui angajat din sistemul poliţienesc, care încă n-a atins vârsta de 40 de ani, care are o pregătire bună în afara ţării şi s-a făcut remarcat prin meritele sale în lupta cu criminalitatea şi peste hotare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite