Federica Mogherini: UE va urmări îndeaproape formarea Guvernului de la Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uniunea Europeană va urmări îndeaproape formarea noului Guvern de la Chişinău şi programul pe care acest executiv îl va pune în aplicare. Declaraţia aparţine înaltului reprezentant pentru afaceri externe şi politică de securitate, Federica Mogherini, şi a fost făcută după reuniunea Consiliului Afaceri Externe de la Bruxelles, transmite IPN.

Şefa diplomaţiei UE a declarat, luni, că nu va comenta situaţia politică de după alegerile din Republica Moldova, dar Uniunea Europeană va monitoriza cu vigilenţă situaţia statului de drept şi în special implementarea Acordului de Asociere.

„Nu ţine de noi să intrăm în discuţii despre coaliţii şi formarea Guvernului, dar ţine de noi să rămânem vigilenţi asupra situaţiei respectării statului de drept şi în primul rând asupra implementării agendei Acordului de Asociere cu Republica Moldova. Este un partener-cheie pentru noi în cadrul Parteneriatului Estic şi aşteptăm cu nerăbdare sărbătorirea aniversării a zece ani cu partenerii noştri estici, aici, în luna mai”, a declarat Mogherini, citată de agerpres.ro.

În timpul reuniunii CAE, prezidată de înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate, Federica Mogherini, miniştrii de externe europeni au avut un schimb de opinii despre perspectivele politice ale angajamentului UE cu Republica Moldova, în urma recentelor alegeri parlamentare din această ţară, desfăşurate la 24 februarie.

După alegerile parlamentare din 24 februarie, Partidul Socialiştilor a obţinut 35 de mandate de deputat, Partidul Democrat a obţinut 30 de mandate, Blocul electoral ACUM a câştigat 26 de mandate, iar Partidul Şor – şapte. De asemenea, în legislativ au acces trei candidaţi independenţi. PDM a lansat invitaţii la discuţii în vederea constituirii unei majorităţi pentru reprezentanţii Blocului ACUM, însă aceştia au refuzat. Ulterior, democraţii au lansat o invitaţie repetată, care de asemenea a fost respinsă. Blocul ACUM a respins şi invitaţia PSRM de a purta discuţii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite