Experţii despre vizita lui Dmitri Rogozin: „Este o sfidare la adresa Republicii Moldova“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vicepremierul rus Dmitri Rogozin FOTO: Arhivă
Vicepremierul rus Dmitri Rogozin FOTO: Arhivă

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin va vizita Republica Moldova pe 2 septembrie. Experţii consideră asistăm la o nouă sfidare din partea Moscovei.

„Va avea o întrevedere cu vicepremierul Valeriu Lazăr, în cadrul Comisiei moldo-ruse de cooperare economică. Trebuie să ne asigurăm că sunt eliminate barierele în relaţiile noastre comerciale cu Rusia. Evident, şi produsele noastre trebuie să corespundă standardelor de calitate“, a anunţat preşedintele Parlamentului, Igor Corman.

De la Chişinău, oficialul rus ar urma să plece la Tiraspol. Potrivit presei locale, el va participa la festivităţile dedicate aşa-numitei independenţe a regiunii din stânga Nistrului. Portalul tiras.ru scrie că Rogozin vine să-i ofere sprijin liderului separatist Evgheni Şevciuk şi să avertizeze Chişinăul despre „pericolele“ la care se expune parafând acordurile cu Uniunea Europeană.

Oazu Nantoi, expert în problematica trasnistreană, consideră că asistăm la o nouă sfidare din partea Moscovei. „Scopul acestei vizite este să susţină acest regim falit, xenofob şi autoritar, întreţinut de Rusia“, afirmă comentatorul.

De aceeaşi părere este şi directorul de programe la Asociaţia pentru Politică Externă (APE). „Dacă va ajunge la Tiraspol cu ocazia aşa-numitei zile de independenţă va fi un gest neprietenesc. Nu cred că Rogozin îşi poate permite acest lucru acum. Ar însemna o sfidare deschisă la adresa independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova şi vine în contradicţie cu principiile enunţate de guvernul rus“, explică Radu Vrabie.

„Vor fi multe încercări“

Specialiştii susţin că, înainte de Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, ar trebui să ne aşteptăm şi la alte provocări de acest fel. „Rusia nu-şi doreşte să atingem acel punct ireversibil în dezvoltare pe care-l putem obţine la Vilnius. Ruşii continuă să considere Moldova drept zona lor exclusivă de interes. De aceea vor fi multe încercări de a încetini sau chiar de a opri procesul de integrare europeană“, explică expertul Radu Vrabie.

Patriarhul Kiril va oficia o liturghie la Catedrala Mitropolitană din Chişinău

Ulterior, pe 7 septembrie, la Chişinău va sosi şi Patriarhul Chiril. Experţii susţin că Preafericitul va avea de câştigat dacă nu va face declaraţii politice. „De la vizita trecută a Patriarhului Chiril nu-mi aduc aminte nicio declaraţie cu tentă politică. Sper că actuala va fi în aceeaşi cheie. În Moldova există mai mulţi enoriaşi care îl văd pe Patriarhul Chiril liderul lor spiritual. Patriarhul rus a păstrat un ton neutru în declaraţiile sale şi dacă acest lucru va continua, va avea doar de câştigat. Orice declaraţie cu tentă politică face mai mult rău decât bine“, conchide directorul de programe din cadrul APE.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite