Cristian Ghinea, expert în politici europene: „Ucraina se pregăteşte de divorţ, Republica Moldova - de nuntă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vineri, la Vilnius, Republica Moldova parafează ultima pagina a documentului de 1.000 de pagini privind Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Cristian Ghinea, expertul aflaţa la faţa locului relatează că atmosfera este tensionată din cauza Ucrainei, care în urma presiunilor Rusiei, oscilează între Est şi Vest.

Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Natalia Gherman, a parafat, joi, la Vilnius, acordul de asociere cu Uniunea Europeană, cu puţin timp înaintea începerii summitului Parteneriatului Estic. O ultimă pagină din cele 1.000 ale documentului a rămas a fi semnată vineri, în cadru festiv, de premierul Iurie Leancă.

„Cum spune un coleg: «Ucrainenii se pregătesc de divorţ, moldovenii - de nuntă». Este o oarecare debusolare, dată fiind retragerea de ultimă oră a Ucrainei. Mirarea este şi mai mare având în vedere că preşedintele Viktor Ianukovici s-a sucit în ultimele două zile. Acum este la fel de anti-UE cum era înainte pro-UE. Este o nervozitate şi un sentiment al unei neîmpliniri pe tema Ucrainei. În toată această poveste, Moldova a ieşit bine. Nici nu poate fi altfel dacă o comparăm cu celelalte ţări din Parteneriatul Estic“, ne-a povestit Cristian Ghinea, directorul Centrului Român pentru Politici Europene.

Potrivit politologului, oficialii europeni încă mai lucrează asupra declaraţiei finale care va fi făcută astăzi. „S-ar putea să avem o surpriză, mai ales că presa rusă dezvăluie motivele pentru care Ucraina a renunţat la semnarea Acordului de Asociere. Este vorba de gaze mai ieftine şi un împrumut pentru a echilibra bugetul Ucrainei. În această situaţie, nu m-aş mira ca europenii să spună: «Dacă tot am avut această surpriză neplăcută cu Ucraina, hai să-i dăm Moldovei mai mult». Chiar dacă nu va fi menţionat explicit articolul 49 din Tratatul de la Lisabona, care ar oferi o perspectivă de aderare, oricum suntem deja la un nivel avansat. Poate să fie o încurajare mai importantă, dar, dacă nu este acolo, asocierea ecnomică şi politică rămâne“, crede Cristian Ghinea.

Totodată, expertul susţine că Summitul de la Vilnius este un moment foarte important în care Republica Moldova culege roadele negocierilor şi reformelor din ultimii ani. „Radosław Sikorski , ministrul de externe polonez şi Carl Bildt, omologul său suedez, au spus două idei foarte importante pentru Republica Moldova, pe care aş vrea să le repet. 

Carl Bildt a spus că: «În istoria UE  nu este nicio situaţie în care o democraţie care vrea să se integreze în Uniunea Europeană, să fie ţinută pe termen lung la uşă. Mereu au fost împotriviri interne, la toate valurile de extindere, dar aşa suntem». Radosław Sikorski a menţionat că: « În 1990, când s-a pus prima dată ideea de aderare a Poloniei, la fel a fost o reacţie rece, dacă nu chiar un refuz. Şi Polonia a zis că îşi asumă unilateral decizia de integrare. În acel moment, Polonia avea mai puţin decât ar fi avut Ucraina prin Acordul de Asociere». Deci sfaturile celor doi au fost: «Mergeţi înainte şi la un moment dat Uniunea Europeană va fi pregătită să vă primeasc㻓, opinează Cristian Ghinea. 

Ce înseamnă liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană

Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, pe înţelesul tuturor

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite