Dodon a transmis Curţii Constituţionale explicaţiile sale de ce nu poate fi obligat să numească ministrul Apărării DOCUMENT

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO presedinte.md
FOTO presedinte.md

Igor Dodon a transmis Curţii Constituţionale opinia sa la sesizarea Guvernului privind interpretarea articolului 98 al Constituţiei, ce vizează conflictul apărut la numirea ministrului Apărării. Acţiunea respectivă a Preşedinţiei vine după ce Executivul de la Chişinău s-a adresat Curţii ca urmare a refuzului şefului statului de a semna decretul de numire în funcţie a noului ministru al Apărării.

Potrivit purtătorului de cuvânt al preşedintelui ţării, Ion Ceban, şeful statului a atenţionat Curtea asupra următoarelor momente de bază:

1. Curtea anterior a interpretat art.98, alin.6 din Constituţie, respectiv urmează să restituie sesizarea fără examinare. În cazul în care Curtea va examina sesizarea în şedinţă pentru a interpreta repetat art.98, alin.6 din Constituţie, acest fapt ar demonstra imperfecţiunea actului de justiţie constituţională, sau implicarea Curţii în exercitarea comenzilor politice.

2. Preşedintele republicii nu poate fi obligat să accepte necondiţionat propunerea prim-ministrului de revocare sau numire în funcţie a unui membru al Guvernului. Menţionăm că la procedura de remaniere guvernamentală intervine rolul activ al Preşedintelui, care este similar rolului Parlamentului la momentul învestirii Guvernului.

3. În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a funcţiei, evaluarea corespunderii cerinţelor legale a candidatului la funcţia de ministru se efectuează de către Preşedintele Republicii Moldova. Aceste evaluări privesc corespunderea pentru funcţie a candidaţilor propuşi de prim-ministru privitor la pregătirea generală, experienţa în materie, instruirea şi aptitudinile pentru funcţia în domeniu, reputaţia neştirbită şi moralitatea, condiţii necesare şi indispensabile funcţiei de ministru. În acest context, Curtea Constituţională în Hotărîrea nr. 4 din 22 aprilie 2013 pentru controlul constituţionalităţii Decretului Preşedintelui Republicii Moldova privind demisia Guvernului (Vlad Filat), în partea ce ţine de menţinerea în funcţie a Prim-ministrului-demis prin moţiune de cenzură (pentru suspiciuni de corupţie) pînă la formarea noului Guvern, a statuat că „este contrară principiilor statului de drept numirea în funcţii de conducere a persoanelor asupra cărora planează dubii de integritate sau care au fost demise pentru motive de corupţie”.

De asemene, Preşedinţia aminteşte „că există investigaţii care demonstrează că la solicitarea ex-prim-ministrului Iurie Leancă a fost finanţată activitatea consilierilor acestuia prin intermediul unor asociaţii obşteşti, inclusiv a domnului Eugen Sturza, fapt ce demonstrează lipsa integrităţii acestuia”.

„Menţionăm că toate hotărârile Curţii care depăşesc cadrul juridic Constituţional şi spiritul Constituţiei, vor fi revizuite ulterior de către alte componenţe ale Curţii. Astfel, hotărârile abuzive ale Curţii Constituţionale pot fi calificate ca uzurpare a puterii de stat, acţiuni care nu vor fi trecute cu vederea iar persoanele vinovate vor fi trase la răspundere”, a subliniat Ion Ceban pe pagina sa de Facebook.

doc
doc
doc
doc
doc
doc

Amintim că Guvernul a aprobat o decizie, într-o şedinţă specială din dimineaţa zilei de marţi, 19 septembrie, prin care sesizează Curtea Constituţională privind interpretarea articolului 98 alineatul (6) din Constituţia Republicii Moldova. Acţiunea respectivă a Executivului vine după ce Igor Dodon a refuzat să-l numească în funcţia de ministru al Apărării pe Eugen Sturza pentru a doua oară, deşi o hotărâre a CC din ianuarie 2017 îl obliga să accepte numirea în caz că e propusă repetat.

Guvernul s-a adresat de aceată dată Curţii pentru a stabili care sunt paşii următori, din momentul în care preşedintele refuză să execute hotărârile CC.

Igor Dodon a afirmat că nu va susţine candidatura majorităţii parlamentare la funcţia de ministru al Apărării. Potrivit lui, Eugen Sturza este o persoană incompetentă şi are un trecut dubios în Guvernul condus de către Vlad Filat şi Guvernul Leancă.

Ulterior, în debutul şedinţei Guvernului de miercuri, 12 septembrie, premierul Pavel Filip a anunţat că a recepţionat refuzul în scris din partea preşedintelui ţării privind candidatura domnului Eugen Sturza la funcţia de ministru al Apărării, subliniind că îl va înainta repetat.

Dodon a dat asigurări că, chiar dacă Constituţia îl obligă să semneze numirea în funcţie a ministrului înaintat de Guvern, acesta nu va semna decretul respectiv, deoarece îşi doreşte ca la şefia Ministerului Apărării să fie un militar profesionist. În acest sens, şeful statului i-a propus Guvernului să-l înainteze la funcţia de ministru al Apărării pe Victor Gaiciuc, în caz contrat va respinge şi a doua oară candidatului Executivului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite