Dodon susţine că afirmaţia „Crimeea aparţine Rusiei” a fost interpretată greşit, dar refuză să prezinte interpretarea corectă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO presedinte.md
FOTO presedinte.md

Igor Dodon a fost întrebat joi, 18 ianuarie, la emisiunea „ÎnProfunzime” de la ProTV Chişinău, dacă îşi va cere scuze de la conducerea Ucrainei pentru afirmaţia „Crimeea aparţine Rusiei”. Şeful statului a răspuns că „a fost o interpretare la acea etapă” a declaraţiei respective, dând de înţeles că ar fi afirmat altceva, însă a refuzat să spună clar ce a avut în vedere atunci.

„Eu am răspuns la această întrebare de mai multe ori. De aceea, nu vreau să revin la acest subiect. Eu respect ucrainenii, eu respect Ucraina, respect conducerea Ucrainei şi vreau să facem tot posibilul ca la nivel de ţări să fim în relaţii bune. Eu nu mă implic în conflictul lor dintre Ucraina şi Federaţia Rusă”, a subliniat Igor Dodon.

La insistenţa jurnalistei Lorena Bogza pe acelaşi subiect, preşedintele a mai adăugat: „Eu consider că în conflictul dintre Ucraina şi Rusia, Moldova nu trebuie să se implice. Trebuie să se clarifice ei între ei, pentru că pentru noi este importantă şi Federaţia Rusă ca partener strategic, este importantă şi Ucraina ca vecin”.

Amintim că, în octombrie 2016, în cadrul dezbaterilor electorale de la RTR-Moldova, fiind întrebat cui aparţine Crimeea? Igor Dodon a spus că Federaţiei Ruse, după care a refuzat să dezvolte subiectul, deşi moderatorul Anatolie Golea a insistat.

La scurt timp, în noiembrie 2016, într-un interviu pentru Europa Liberă, Dodon a menţionat: „Se speculează prea mult pe acest subiect. Şi răspunsul a fost următorul. De facto, Crimeea este parte a Federaţiei Ruse acum, juridic nu a fost recunoscută de către Occident şi de majoritatea ţărilor. Şi juridic nu ştiu dacă va fi recunoscută în timpul apropiat”.

Tot în acea perioadă, Igor Dodon declara la o emisiune la RealitateaTV că anexarea Crimeei nu este ilegală: „Aici nu s-a încălcat legislaţia. Este referendum care a luat astfel de decizii”.

Totuşi, aceste afirmaţii ale preşedintelui au fost criticate la Kiev, iar un grup de deputaţi ai Radei Supreme au trimis un demers către Serviciul de Securitate, ca acesta să examineze afirmaţiile lui Igor Dodon cu privire la Crimeea, iar dacă ele ameninţă securitatea statului, atunci se solicită interzicerea accesului lui Dodon în Ucraina.

Igor Dodon încă nu a avut întrevederi cu oficialii de la Kiev în timpul primului an de mandat. 

Republica Moldova

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite