Dodon: Sistemul electoral mixt convine şi partidelor extraparlamentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO presedinte.md
FOTO presedinte.md

Preşedintele Igor Dodon susţine că un sistem electoral mixt ar conveni tuturor partidelor, inclusiv celor care nu trec pragul electoral. Totodată, şeful statului neagă faptul că ar exista o înţelegere cu democraţii referitor la modificarea sistemului electoral şi comasarea celor două proiecte de lege.

Mai mult ca atât, preşedintele afirmă că nu a renunţat la ideea dizolvării Parlamentului şi organizarea alegerilor anticipate. Declaraţii în acest sens au fost făcute într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, transmite IPN.

Igor Dodon a menţionat că sistemul mixt este convenabil partidelor, iar protestele şi mesajele care acum se lansează sunt mai mult o încercare de a se poziţiona politic. În mare parte, potrivit preşedintelui, este vorba despre partide care au pierdut încrederea populaţiei – PAS, PPPDA, PPPN, PCRM. Însă chiar şi în aceste condiţii aceste formaţiuni ar putea să-şi promoveze deputaţii în circumscripţii. „De aceea, aceşti lideri de partid trebuie să spună foarte clar că protestele nu au nimic cu interesul cetăţenilor, că ei încearcă să îşi facă capital politic. Da, ei încearcă să îşi facă loc pe arena politică”, a opinat şeful statului.

Referindu-se la reforma Guvernului, şeful statului a menţionat că în varianta ideală, ca urmare a reformei trebuie să fie un Guvern nou, dar şi numit de un Parlament nou, constituit ca urmare a alegerilor anticipate. Igor Dodon a spus că dizolvarea Parlamentului şi alegerile anticipate rămân a fi în continuare un obiectiv, pentru că, potrivit lui, actualul legislativ nu este reprezentativ pentru alegerile din 2014, în condiţiile în care la acel scrutin PDM a obţinut doar 17% din sufragii, dar astăzi controlează majoritatea parlamentară şi acest fapt nu este corect. Preşedintele optează pentru un număr mai mic de ministere şi o rigurozitate la numirea miniştrilor.

Cât despre declaraţiile lui Andrian Candu, precum că dacă preşedintele are devieri de la normele constituţionale, fie în cazul remanierilor din Guvern sau în promulgarea legilor, toate se contabilizează şi într-o bună zi poate să vadă şi suspendarea din funcţie, Igor Dodon a spus că nu doar Candu contabilizează. „Şi noi contabilizăm, şi oamenii contabilizează, şi cu miliardul şi cu multe-multe altele. Şi dacă are de gând să suspende, să o înceapă de azi, dar să nu uite că suspendarea presupune în decurs de 30 de zile referendum, care prevede vot de încredere sau neîncredere preşedintelui”, a spus şeful statului.

Referindu-se la o eventuală stopare a finanţării, acordate de Uniunea Europeană, preşedintele a declarat că dacă această stopare de finanţare va duce la probleme pentru Guvern şi la alegeri parlamentare anticipate, el salută stoparea finanţării. Potrivit lui, trebuie susţinute reformele, dar nu Guvernul şi majoritatea parlamentară.

Preşedintele spune că în anul următor, când se va schimba guvernarea, în urma alegerilor parlamentare anticipate sau ordinare, va veni altă majoritate. Şeful statului a mai spus că deja a lansat negocieri în acest sens, anual vor fi minimum 500 de milioane – un miliard de dolari. Igor Dodon a evitat să spună de unde vor fi banii, însă a menţionat „nu obligatoriu de la Uniunea Europeană şi de la Fondul Monetar Internaţional”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite