Dodon a felicitat moldovenii cu prijelul zilei Armatei Sovietice. Munteanu: Cum poate fi sărbătorită ziua armatei care a ocupat Basarabia cu tancul?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sărbătoare pentru unii, doliu şi zi falsă pentru alţii. În timp ce preşedintele Dodon, în rolul său de comandant suprem al Forţelor Armate, a felicitat moldovenii cu prilejul zilei de 23 februarie, numită în fostul spaţiu sovietic ca Ziua Armatei Sovietice sau Ziua Apărătorului Patriei, vicepreşedintele PL, Valeriu Munteanu, refuză să recunoască această zi drept prilej de sărbătoare pe motiv că tancurile sovietice au ocupat Basarabia.

„Stimaţi compatrioţi, prieteni, colegi, bărbaţi,
Vă felicit cu prilejul sărbătorii de 23 februarie! Vă doresc să demonstraţi curaj şi bărbăţie în toate celea, să staţi pe prima linie în lupta socială pentru un trai decent al propriilor familii şi pentru bunăstarea ţării noastre.Fie ca alături să simţim mereu umărul frăţesc al celor cu care mergem în aceeaşi direcţie, în viaţă, în muncă, în vremuri senine sau dificile. Vă strîng mîna cu putere”, a fost mesajul lui Igor Dodon, adresat cetăţenilor pe pagina sa de Facebook. 

De partea cealaltă, liberalul Valeriu Munteanu, cunoscut ca un adept al unionismului, se arată uimit că ziua de 23 februarie se sărbătoreşte la Chişinău.

„Au trecut 21 de ani de când Uniunea Sovietică nu mai există, respectiv nu mai există nici Armata Sovietică, dar în Republica Moldova, se sărbătoreşte pe larg această zi a fondării Armatei Roşii. Poate într-o anumită măsură, ar fi explicabilă reanimarea unor sentimente de nostalgie, în această zi, la cei care şi-au făcut serviciul militar în timpul Uniunii Sovietice, la cei care sunt astăzi de 50 - 60 de ani, dar este inexplicabilă atitudinea impasibilă a tinerilor din Moldova faţă de această zi, tineri care au doar 20 - 30 de ani şi nu au fost nici în armata Republicii Moldova, darămite, în cea sovietică”, a scris Munteanu, la fel pe pagina sa de Facebook.

Vicepreşedintele PL se întreabă „cum poate fi sărbătorită ziua armatei, care cu tancul şi baioneta a ocupat şi reocupat teritoriul Basarabiei de mai multe ori. Oare noi basarabenii, putem să ne sărbătorim torţionarii”.

„Perpetuarea acestei false sărbători şi îmbrăţişarea „valorilor” acesteia de către tinerii noştri ne pune în gardă; dacă această zi, cu o semnificaţie tragică pentru acest pământ chinuit, este încă ţinută la rang de sărbătoare, înseamnă că sistemul nostru de educaţie şi învăţământ din ultimii 20 de ani, nu şi-a îndeplinit misiunea, înseamnă că sutele de angajaţi ai Ambasadei Federaţiei Ruse la Chişinău alături de coloana a cincea, tot mai vizibilă în ultimul timp, îşi justifică pe deplin salariile, soldele şi alte genuri de plăţi pentru motivare şi recunoştinţă”, a mai adăugat politicianul.

Amintim că în Moldova, ziua de 23 februarie nu are statut de sărbătoare oficială. Totodată, unii moldoveni mai percep această zi ca fiind ziua bărbatului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite