Dodon anunţă că a început elaborarea unei noi Constituţii. Conceptul ei va fi prezentat la sfârşitul anului 2018

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO presedinte.md
FOTO presedinte.md

Igor Doodn a anunţat miercuri, 20 decembrie, că la Preşedinţie se elaborează conceptul noii Constituţii pentru Republica Moldova, iar acesta ar urma să fie prezentat opiniei publice până la alegerile parlamentare din 2018.

Preşedintele ţării nu a oferit multe detalii despre cum va arăta noua Constituţie propusă de Preşedinţie, dar a specificat că ea trebuie să stea la baza următoarei forme de stat în contextul reintegrării ţării.

Igor Dodon pare optimist că problema transnistreană va fi soluţionată, mai ales dacă va fi adoptată o nouă Constituţie ce va oferi un statul clar Transnistriei.

Potrivit şefului staului, unul dintre prevederile de bază ale noii Constituţii va trebui să stipuleze că Transnistria are dreptul la autodeterminare, dacă Republica Moldova decide unirea cu România.

„Trebuie să le dăm garanţia că Moldova nu se va duce în România peste câţiva ani. Trebuie să le dăm dreptul la autodeterminare, în caz că la o anumită etapă în Moldova apar unii deştepţi care vor spune că noi suntem cu România”, a declarat Igor Dodon la emisiunea „Linia directă cu preşedintele” de la Accent TV.

Şeful statului a explicat că odată cu integrarea Transnistriei trebuie să construim un nou stat, cu o nouă Constituţie, unde vor fi altfel reprezentate regiunile noastre „pentru că trebuie să fie locuri în Parlament şi în Guvern pentru Transnistria şi pentru Găgăuzia”.

Dodon a precizat că noua Constituţie este elaborată de membrii Consiliului societăţii civile pe lângă Preşedinţie, în mod special de Comisia pentru constituţionalitate şi drepturile omului, condusă de către fostul preşedintele al Curţii Constituţionale Dumitru Pulbere.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite