Deputaţii nu prea ştiu ce program de guvernare votează la Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlamentul de la Chişinău va vota pentru sau împotriva unui nou guvern Leancă. Foto Alexandru Tarlev
Parlamentul de la Chişinău va vota pentru sau împotriva unui nou guvern Leancă. Foto Alexandru Tarlev

Programul de guvernare, pregătit de candidatul la funcţia de prim-ministru al Republicii Moldova, Iurie Leancă, a fost studiat în ultimele două zile de toate fracţiunile parlamentare. Unii - în detalii, alţii doar l-au frunzărit.

Până în acest moment, sunt sigure două lucruri, cu privire la evenimentele care vor avea loc în prima şedinţă plenară a sesiunii de primăvară-vară a Legislativului. Primul lucru: Partidul Liberal-Democrat din Moldova şi Partidul Democrat vor vota pentru învestirea lui Iurie Leancă în funcţia de prim-ministru şi a întregului Cabinet de miniştri. Al doilea: Partidul Socialiştilor nu va vota (sau va vota împotrivă) pentru Guvernul Leancă-2. Adevărul Moldova i-a întrebat pe deputaţii din celelalte fracţiuni dacă au citit Programul de guvernare şi ce impresie le-a lăsat documentul.

 

Socialiştii: Guvernul Leancă-2 vrea să ne ducă în NATO

Deputatul socialist, Bogdan Ţârdea, ne-a spus că nu a reuşit să citească programul, dar totuşi a aruncat câteva priviri asupra documentului. „Prima impresie - parcă l-a scris un scriitor fantast. Nu-s cifre, date, racordări, calcule. De făcut reţele, ştiţi, de trenuri cu mare viteză din Moldova, în criză economică, România şi Ucraina în plin război. E doar una din tezele pe care le propune Leancă. Contrucţii de gazoducte, în momentul în care nu au gaz şi nu pot da în funcţiune gazoductul existent Iaşi-Chişinău. Adică eu nu m-am uitat, dar numai două rânduri care m-am uitat, deodată, ştiţi, îmi sare la ochi. Probabil e cel mai incompetent program scris vreodată”. El a confirmat că fracţiunea din care face parte nu va vota pentru învestirea Guvernului Leancă-2. „Cum să votăm pentru învestirea acestui guvern, dacă au un program care nu coincide cu poziţiile noastre”.

La rândul său, liderul PSRM, Igor Dodon, s-a arătat indignat că în Programul de guvernare ar lipsi conceptul de parteneriat strategic cu Federaţia Rusă. „În schimb apare un concept nou - dialog strategic cu Statele Unite. Aceasta reprezintă un indiciu clar că guvernarea a luat oficial calea integrării în structurile euro-atlantice. Inclusiv în NATO”, scrie Dodon. Liderul socialiştilor se teme că astfel, „Moldova urmează să participe la operaţiunile militare ale NATO în Europa de Est”.

Dacă a citit sau nu Programul de guvernare, deputata Marina Radvan nu a dorit să ne spună. „Secretarul de presă al partidului va răspunde la toate întrebările. La revedere”.

 

Prima impresie poate fi greşită

Liberalii încă nu aveau o impresie finală asupra Programului de guvernare. Deputatul Valeriu Munteanu ne-a spus că fracţiunea PL analizează amănunţit documentul. „Nu avem o primă impresie. Prima impresie poate să fie greşită, de aceea încă analizăm, citim. O părere finală o vom avea până o să trebuiască să ne expunem prin vot”, a concretizat Munteanu.

Comuniştii, înainte de întâlnirea cu Leancă: Totul e posibil

Deputaţii comunişti s-au întâlnit cu candidatul desemnat la funcţia de premier, Iurie Leancă, pentru a discuta despre Programul de guvernare. Înainte de acea întâlnire, am încercat să aflăm opinia unor parlamentari din fracţiunea PCRM asupra documentului. Preşedintele fracţiunii comuniste, Violeta Ivanov, a fost de acord să analizăm Programul pe capitole, dar, deoarece era nevoită să intre la o şedinţă, a rămas să aflăm poziţia PCRM după discuţia cu Leancă. „Sunt foarte multe, aşa să spunem, paranteze. Nu pot într-un minut să vă spun”. Iar pe deputatul Artur Reşetnicov nu l-am putut convinge să ne spună nici care va fi mesajul pe care o să i-l transmită lui Iurie Leancă. „Noi l-am citit, l-am analizat, dar rămâne să discutăm cu premierul desemnat. Ţine de relaţiile dintre fracţiuni. Mesajul nostru îl vom transmite lui Iurie Leancă”. Referitor la posibilitatea votării pentru învestirea Guvernului Leancă-2, Reşetnicov a răspuns: „Totul e posibil, de aceea şi ne întâlnim”.

 

Comuniştii, după întâlnirea cu Leancă: „Ne-am înţeles pe toate capitolele”

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, s-a arătat mulţumit de prima discuţie pe care a avut-o cu candidatul la funcţia de premier în sediul partidului său. „Îmi pare rău că nu am discutat mai devreme”, a menţionat liderul comuniştilor.

„Am discutat pe marginea programului, dar nu şi despre componenţa nominală a Guvernului”, a precizat Voronin. Tot el a adăugat că „programul e program” şi că „Iurie Leancă a căzut şi el de acord că totul depinde de executori”. Astfel, potrivit lui Voronin, „totul va fi hotărât maine”. Cu toate acestea, el a menţionat că „fracţiunea rămâne foarte deschisă pentru a vota, pentru că trebuie să scoatem ţara din blocaj”. Întrebat de jurnalişti dacă s-a răzgândit asupra candidaturii lui Leancă, despre care spunea anterior că nu va fi votat de PCRM la şefia Guvernului, de data aceasta liderul PCRM a răspuns: „E vorba de guvernul Republicii Moldova, nu de guvernul lui Leancă. Principalul lucru este cine o să execute acest program. O să fie totul hotărât când o să aflăm componenţa Guvernului”.

„În afară de faptul că nu a depus niciodată flori la monumentul lui Lenin, ne-am înţeles pe toate capitolele. Regret că nu am avut posibilitatea să ne vedem mai des. Este prima vizită la sediul nostru”, a declarat jurnaliştilor preşedintele PCRM, Vladimir Voronin.

Îi mulţumesc domnului Voronin pentru faptul că a acceptat să discutăm. A fost o discuţie constructivă, deschisă. Şi eu regret că nu am reuşit să ajung la dvs. mai devreme. Iurie Leancă

În ce condiţii se ajunge la anticipate

Preşedintele Republicii Moldova poate propune repetat aceeaşi candidatură la funcţia de prim-ministru sau poate veni cu o altă candidatură în cazul în care la prima încercare de învestire a Guvernului Parlamentul îi acordă vot de neîncredere. Bineînţeles, după consultările cu fracţiunile parlamentare. Termenul de 15 zile pentru prezentarea programului de activitate al Guvernului rămâne valabil. În cazul imposibilităţii formării Guvernului sau al blocării procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni, preşedintele Republicii Moldova, după consultarea fracţiunilor parlamentare, poate să dizolve Parlamentul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite