Deputat PAS, despre uzina de la Râbniţa: Au avut loc unele cedări, însă doar pentru o lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lilian Carp, deputat PAS.
Lilian Carp, deputat PAS.

Preşedintele comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică a Parlamentului dezvăluie detalii de la întâlnirea dintre consilierul prezidenţial, Dorin Recean şi liderul separatist, Vadim Krasnoselskii.

Potrivit deputatului PAS, în timpul întrevederii a fost abordat subiectul energetic şi s-a convenit ca uzina metalurgică de la Râbniţa să funcţioneze în actualele condiţii încă o lună, în schimbul unui preţ redus de achiziţie a energiei electrice, notează IPN.

Preşedintele comisiei securitate a Parlamentului spune că de la izbucnirea războiului din Ucraina, delegaţia Republicii Moldova a fost invitată la Kiev, însă vizita a fost amânată din motive de securitate.

„Şi noi am fost invitaţi. Urma să meargă preşedintele Parlamentului Igor Grosu împreună cu mine câteva săptămâni în urmă. Însă au existat semnale că ar fi riscuri de securitate. Erau riscuri de bombardamente pe traseul pe care urma să ajungem. Din această cauză am anulat acea deplasare. Dar într-un viitor apropiat vom merge acolo”, a spus Lilian Carp în cadrul emisiunii „Rezoomat cu Ileana Pîrgaru” de la RliveTV.

De asemenea, Lilian Carp a dezvăluit subiectele prioritare de pe agenda întrevederii dintre consilierul preşedintelui Sandu, Dorin Recean şi Vadim Krasnoselskii. Cei doi ar fi realizat un troc reciproc avantajos. Chişinăul a obţinut un preţ de achiziţie a energiei electrice redus pentru o lună, iar uzina metalurgică de la Râbniţa a primit autorizaţie temporară de mediu, tot pentru o lună.

„Au fost abordate riscurile de securitate. Întâlnirea dintre Recean şi Krasnoselskii a fost una de pregătire a agendei vizitei reprezentanţilor OSCE în Republica Moldova, care vor vizita şi zona transnistreană. A fost abordat şi subiectul energetic. Ca pentru o lună de zile să mai procurăm energie din stânga Nistrului, la aproximativ acelaşi preţ. Majorarea este doar de 6 dolari. Asta va permite să nu ajungem la majorări de tarife. Au avut loc şi unele cedări în privinţa uzinei metalurgice. Tot pentru o singură lună. Ei şi-au luat angajamentul ca pe parcursul acestei luni să existe un control din partea instituţiilor de mediu din Republica Moldova. Pentru a da avizele necesare. Dacă anterior cineva vizita această uzină 2 ore şi ulterior semna actele, acum de 3 luni nu există aviz de mediu. S-a permis ca pentru o lună să mai funcţioneze această uzină, iar nouă ne-a fost permis preţul vechi la energie electrică”, a mai spus Lilian Carp.

Ieri, premierul Natalia Gavriliţa a anunţat că printr-o hotărâre a Comisiei pentru Situaţii Excepţionale s-a decis abilitarea companiei Energocom să negocieze direct cu Centrala de la Cuciurgan achiziţionarea energiei electrice, „la cel mai redus preţ posibil” pentru încă o lună. Astfel, în urma discuţiilor, a fost convenit un preţ de achiziţie de 59,5 de dolari pentru un MW/h, cu 6 dolari mai mare faţă de preţul vechi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite