Deputat: Datele oficiale arată că 17 executori au avut anul trecut venituri mai mari de un milion de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conform datelor Ministerului Finanţelor în anul 2012 17 executori judecătoreşti au încasat venituri mai mari de un milion de lei, a anunţat deputatul liberal Valeriu Munteanu în cadrul şedinţei Parlamentului.

UPDATE Onorariile executorilor judecătoreşti nu vor depăşi suma de 500 de mii de lei. Un proiect de lege în acest sens a fost votat în primă lectură în Parlament. Potrivit deputatului PLDM, Lilian Zaporojan, unul dintre autorii proiectului, o astfel de prevedere legală este extrem de necesară, deoarece în unele cazuri, onorariile executorilor judecătoreşti depăşesc suma de 1 milion de lei, transmite IPN.

„Prin adoptarea acestor prevederi, ameliorăm situaţia cetăţenilor, fără a prejudicia drepturile executorului. Este necesar ca onorariul să fie plafonat“, a spus Lilian Zaporojan.

Dezbateri legislative

Deputatul Valeriu Munteanu a propus în cadrul dezbaterilor legislative în prima lectură a unui proiect de lege ce ar plafona veniturile executorilor la suma de 500.000 de lei de la executarea unei decizii, ca să fie limitată şi mărimea onorarilor în cazul în care debitorul execută benevol hotârârea unei instanţe. Totodată Valeriu Munteanu a propus o limitare şi mai dură a onorariului pentru cei care execută silit deciziile de judecată .

Roman Talmaci, preşedintele Uniunii executorilor judecătoreşti crede că această iniţiativă legislativa vrea să-i pună la respect pe executorii judecăreşti care ar fi devenit „prea liberali“ în ultimul timp.

Pe de altă parte, şi această plafonare ar putea rămâne fără implementare, dacă în joc va intra Curtea Constituţională (CC).

Experţii consideră că persoanele interesate, cu siguranţă, vor ataca modificările la CC după intrarea lor în vigoare. Şi există o mare probabilitate ca judecătorii să califice aceste amendamente drept discriminare a executorilor judecătoreşti privaţi. Anume preşedintele CC, Alexandru Tănase, fost ministru al justiţiei, a iniţiat reforma, pe care a numit-o una dintre cele mai mari realizări ale guvernului. La scurt timp, Tănase a părăsit ministerul, iar autorităţile s-au ciocnit de o mulţime de surprize din partea noului sistem de executare.

Printre acestea se numără nu numai onorariile exorbitante, dar şi mai multe atacuri raider asupra băncilor comerciale moldoveneşti şi companiilor, cu participarea executorilor.

În Republica Moldova activează actualmente aproximativ 170 de executori judecătoreşti.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite