Delegaţia Comisiei de la Veneţia s-a întâlnit cu fracţiunile parlamentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La întrunirile din 29 ianuarie cu delegaţia comună a Comisiei de la Veneţia şi OSCE/ODIHR (Biroul pentru Instituţiile Democratice şi Drepturile Omului), mai mulţi reprezentanţi ai fracţiunilor Parlamentului Republicii Moldova şi-au manifestat nemulţumirea faţă de modul în care a fost introdus sistemului electoral mixt, transmite IPN.

Potrivit deputatului Partidului Liberal Democrat Iurie Ţap, partidul pe care îl reprezintă a invocat că sistemul electoral a fost modificat în condiţii netransparente, fiind de fapt o înţelegere a două partide, Partidul Democrat şi Partidul Socialiştilor, cu scopul de a-şi realiza propriile interese. Parlamentarul a invocat şi faptul că partidele extraparlamentare nu au fost reprezentate în comisia de delimitare a circumscripţiilor pentru alegerile parlamentare.

Partidul Liberal a atras atenţia delegaţiei Comisiei de la Veneţia şi OSCE/ODIHR că sistemul mixt încalcă principiul egalităţii votului, fapt care va aduce în Parlament deputaţi cu un număr de voturi diferite. Criteriul de stabilire a circumscripţiilor nearbitrar, dar şi modul desfăşurării alegerilor în stânga Nistrului şi în diasporă, se numără printre nemulţumirile exprimate de liberali, a remarcat deputatul Ion Apostol, secretatul general PL.

Deputatul Partidului Socialiştilor Vlad Batrîncea a declarat că, în ceea ce priveşte criteriile de acordare a mandatelor şi stabilirea circumscripţiilor, a fost încălcat principiul proporţionalităţii, iar odată cu aceasta – şi dreptul cetăţeanului de a alege şi a fi ales. El a mai spus că alegerile în Moldova trebuie pe viitor să se desfăşoare prin vot electronic.

Sergiu Sîrbu, deputat din fracţiunea Partidului Democrat, a calificat discuţiile cu membrii delegaţiei comune ca fiind constructive, deoarece s-au axat pe nivelul de implementare a recomandărilor Comisiei de la Veneţia. 

El a ţinut să precizeze că experţii Comisiei de la Veneţia nu s-au referit deloc la subiectul oportunităţii schimbării sistemului electoral de vot. Discuţiile s-au axat pe aspecte tehnice, precum criteriile de delimitare a circumscripţiilor, inclusiv peste hotare, registrul de stat al alegătorilor, procedurile de vot pentru cetăţenii din străinătate etc.

Deputatul Eugen Carpov, Grupul Popular European, a remarcat că discuţiile cu Comisia de la Veneţia s-au axat pe implementarea sistemului mixt şi, în mod special, pe stabilirea circumscripţiilor. Membrii Comisiei de la Veneţia au solicitat detalii privind participarea diasporei la vot, dar şi privind modalitatea de a vota pentru cetăţenii care nu se află la locul de domiciliu în ziua alegerilor.

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că actualul cadru legislativ asigură toate condiţiile pentru organizarea şi desfăşurarea unor alegeri libere, corecte şi democratice. Mai multe runde de dezbateri publice pentru modificarea sistemului electoral au fost organizate de Parlament şi societatea civilă. Toate recomandările tehnico-legislative formulate de experţii Comisiei de la Veneţia şi OSCE/ODIHR au fost dezbătute şi incluse în proiectul de modificare a legislaţiei electorale.

Vizita delegaţiei comune are loc în contextul pregătirii de către Comisia de la Veneţia şi OSCE/ODIHR a avizului comun privind legislaţia electorală modificată, care urmează să fie prezentat pe 16-17 martie curent.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite