Cum văd experţii politici vizitele la Chişinău de săptămâna viitoare a oficialilor din UE, Federaţia Rusă şi SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlamentul Republicii Moldova

Vizitele celor trei oficiali străini, Johannes Hahn, comisarul pentru Politica de Vecinătate şi Negocieri pentru Extindere, vicepremierul rus Dmitri Kozak şi Bradley A. Freden, directorul Oficiului pentru Europa de Est din cadrul Departamentului de Stat al SUA, sunt importante, dar nu vor fi deloc surprinzătoare.

Cei trei oficiali vin concomitent în Republica Moldova pentru a oferi o soluţie în ceea ce priveşte viitoarea coaliţie de guvernare, dar aceste vizite nu înseamnă un compromis al marilor puteri în ceea ce priveşte geopolitica în Moldova. Opiniile au fost exprimate la emisiunea „Politica Nataliei Morari” de la TV8, transmite IPN.

Comentatorul politic Corneliu Ciurea consideră că vizita celor trei oficiali din Uniunea Europeană, Federaţia Rusă şi Statele Unite ale Americii va fi una importantă, dar deloc surprinzătoare. În opinia lui, oficialii vin pentru a clarifica situaţia în care se află Republica Moldova.

„Nu cred că ei toţi trei se vor întâlni împreună, dar informaţia va circula între ei. Cred că toţi au în vedere o anumită alianţă, eu cred că e vorba de PDM-PSRM, care încă nu e bătută în cuie, ar putea să se producă, dar ar putea nici să nu se producă”, spune Corneliu Ciurea. În opinia lui, aceste vizite sunt importante pentru că vor vărsa lumină asupra creării unei alianţe.

Directorul executiv al Institutului pentru Iniţiative Strategice, Vlad Kulminski afirmă că vizita celor trei oficiali străini concomitent în Republica Moldova nu înseamnă un compromis în ceea ce priveşte geopolitica în Republica Moldova. 

„Eu nu văd cum aceste trei puteri mari, UE, SUA şi Federaţia Rusă, să se înţeleagă cu privire la Republica Moldova. Mi se pare destul de greu de crezut în condiţiile actuale, inclusiv regionale”, spune Vlad Kulminski.

Direcotul IPIS spune că nu crede într-o coaliţie dintre PSRM şi blocul ACUM: „Pentru că socialiştii nu sunt jucători independent fiind controlaţi de PDM şi au o marjă de manevră foarte limitată şi nici Federaţia Rusă nu ar putea să influenţeze unele acţiuni contra Partidului Democrat pentru aceasta ar însemna război”. 

Totodată, nici blocul ACUM, spune Vlad Kulminski, nu vrea să intre într-o coaliţie cu PSRM. 

„Eu cred că cea mai probabilă opţiune este o posibilă alianţă dintre PDM şi PSRM şi dacă aceasta nu se va produce, probabil, vom avea alegeri anticipate, dar vreau să subliniez că anticipatele nu sunt în interesul niciunui partid din actualul Parlament”, a afirmat directorul IIS. Potrivit lui, alegeri anticipate vor exista doar în cazul în care va fi absolut imposibilă creare unei alianţe formale sau neformale.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite