Corupţia la CSJ s-ar fi diminuat cu 80%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecători la Curtea Suprema de Justitie. FOTO: Adevarul
Judecători la Curtea Suprema de Justitie. FOTO: Adevarul

Lupta împotriva corupţiei este o temă în vogă în Republica Moldova. Lupta împotriva corupţiei a făcut subiectul discuţiei informale dintre preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, Mihai Poalelungi, şi jurnalişti. În cadrul discuţiei s-a vorbit despre necesitatea creării unei judecătorii anticorupţie din care să facă parte 5-7 persoane integre.

Participanţii la întrevederea informală au adus în discuţii mai multe idei privind eradicarea corupţiei în primul rând printre judecători. Una dintre idei se referă la constituirea unei judecătorii care se va specializa exclusiv pe fapte de corupţie a funcţionarilor publici. Această instanţă de judecată ar putea fi formată din 5-7 judecători care şi-au demonstrat integritatea profesională. Această idee a fost discutată cu vechiul şi actualul ministru al Justiţiei, dar şi prim-ministrul Valeriu Streleţ care au susţinut verbal iniţiativa.

În Republica Moldova nu există cultura medierii

O inovaţie ar fi transmiterea online a şedinţelor judecătoreşti pe cauze de corupţie răsunătoare. O altă soluţie pentru ameliorarea segmentului judecătoresc este aplicarea legii cu privire la mediere. O asemenea lege există deja în Republica Moldova, atribuţiile de mediere revenind avocaţilor, care propun părţilor o soluţie avantajoasă reciproc. Aceasta însă nu funcţionează în Republica Moldova. De exemplu, în Statele Unite 95% din cauzele civile, spune Poalelungi, se decid în afara instanţelor de judecată, celelalte 5% revin instanţelor de judecată. Cauza nefuncţionării acestei legi în Republica Moldova constă în lipsa culturii medierii.

Poalelungi spune că există o propunere care ar veni să contribuie la funcţionarea medierii. Propunerea constă în conferirea atribuţiilor de mediator şi judecătorilor, nu doar avocaţilor. Germania este statul care are o asemenea practică.

CEDO este criteriul reformei justiţiei

Procentajul de cereri admise la Curtea Europeană a Drepturilor Omului reprezintă un indiciu a faptului că actul justiţiei în Republica Moldova a cunoscut o îmbunătăţire. Astfel, în 2011 CEDO a admis 30% din totalitatea cererilor înaintate împotriva Republicii Moldova, iar în 2014 - numai 1,8% din cereri, în timp ce media de admisibilitate a tuturor statelor este de 5%. Acest lucru se datorează şi faptului că din 2009 până în prezent în sistemul judecătoresc din Republica Moldova au fost schimbaţi 40% din judecători. Aceşti judecători sunt oameni noi, cu educaţie mai bună. Cu toate acestea, imaginea judecătorilor nu s-a îmbunătăţit. Logic ar fi ca imaginea justiţiei în Republica Moldova să se îmbunătăţească în aceeaşi proporţie, lucru care nu s-a întâmplat.

Procurorul DNA nu va lucra pentru toţi

Poalelungi afirmă că corupţia la nivelul CSJ a fost lichidată în proporţie de 70-80%, iar în judecătorii corupţia a scăzut cu 60%. Corupţia însă nu va fi eradicată până va avea loc o schimbare de mentalitate în rândul cetăţenilor Republicii Moldova. Nici chiar aducerea unui procuror DNA din România nu va schimba situaţia în justiţia moldovenească, a opinat Mihai Poalelungi. În primul rând, procurorul român nu va lucra pentru toţi cei 800 de procurori din Republica Moldova şi nici nu va putea schimba mentalitatea.

Un alt subiect îl reprezintă lipsa culturii şi a unui sistem de învăţământ performant în Republica Moldova. Potrivit lui Poalelungi, guvernul ar trebui să investească în primul rând în educaţie, care apoi va putea schimba mentalitatea generaţiilor şi va eradica corupţia.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite