Constituţia ar putea fi modificată. Guvernul vrea ca judecătorii să fie numiţi în funcţii până la atingerea plafonului de vârstă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a aprobat un proiect de lege privind modificarea Constituţiei. Modificarea se referă la articolul 116 şi prevede numirea în funcţie a judecătorilor până la atingerea plafonului de vârstă (65 de ani) de către preşedintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii. Şeful statului poate respinge o singură dată candidatura propusă, transmite IPN.

În prezent magistraţii sunt numiţi pe o perioadă de cinci ani, iar dacă nu au înregistrat încălcări, mandatul se prelungeşte.

De asemenea, se propune ca judecătorii să aibă imunitate funcţională şi nu generală. Proiectul mai prevede că garantul independenţei autorităţi judecătoreşti este CSM. Consiliul va putea înainta propuneri în procesul elaborării Legii bugetului de stat, în parte ce ţine de alocarea mijloacelor financiare pentru buna funcţionare a instanţelor judecătoreşti.

Ministrul justiţiei, Vladimir Cebotari, a spus că la elaborarea proiectului de lege s-au luat în consideraţie recomandările Consiliului Europei şi experienţa ţărilor europene. Proiectul urmăreşte scopul de a spori responsabilitatea şi eficienţa activităţii organelor de autoadministrare a sistemului judecătoresc.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite